Peildatum zet agrarisch bedrijf weer klem

Opnieuw dreigt de bedrijfsvoering op agrarische bedrijven klem gezet te worden door een referentiejaar. Deze keer zijn de GLB-gelden erbij betrokken. Het draait nu niet alleen om de ontwikkelingen in de melkveehouderij, maar ook om de balans tussen gras en akkerbouw. Meer daarover in een nieuwe Boerenbusiness Feiten. 

Om het beeld compleet te maken, zette het CBS de ontwikkelingen van het melkveebedrijf (gedurende de laatste 10 jaar) op een rij. Op het gebied van grond kwamen de volgende resultaten naar voren: gemiddelde 9 hectare grond erbij. Van die 9 hectare bestaat 4 hectare uit blijvend grasland, 4 hectare uit tijdelijk grasland en 1 hectare natuur.

Veestapel neemt toe
Op het gebied van dieren nam de veestapel met 32 koeien toe. De combinatie extra grond en extra vee levert een hoger gemiddelde per hectare op. Dit ging van 1,6 melkkoe per hectare naar 1,9 melkkoe per hectare. Een doorsnee bedrijf telt nu 52 hectare en 100 melkkoeien. 

Agrarisch natuurbeheer wordt genoemd als locatie waar het wel lukt om natuur te betrekken bij de landbouw. Waarschijnlijk ligt hier de sleutel naar een oplossing rondom het CO2-verhaal.   

30 Mei 2017|Boerenbusiness Feiten

2 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
van woudenberg 30 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/feiten/video/10874672/opnieuw-zet-peildatum-agrarisch-bedrijf-klem][/url]
De derogatieregels hebben ook bijgedragen aan de daling van het areaal blijvend grasland vanwege het scheurverbod in herfst. Als grasland vernieuwen in de herfst weer mag gaat mijn aandeel blijvend grasland weer omhoog.
Gebruiker
Fons Michielsen 30 Mei 2017
"De combinatie extra grond en extra vee levert een LAGER gemiddelde per hectare op. Dit ging van 1,6 melkkoe per hectare naar 1,9 melkkoe per hectare." Dit is volgens mij een HOGER gemiddelde per ha.
Gebruiker
BB abonnee
Redactie 30 Mei 2017
Beste Fons Michielsen,

Bedankt voor jouw alertheid! We hebben het inmiddels aangepast.

Groet,
Redactie Boerenbusiness
U kunt niet meer reageren.