Zahnoi Alex / Shutterstock.com

Nieuws Granen en Grondstof

EU schiet Oekraïne te hulp bij graanexport

12 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese Commissie heeft vandaag (donderdag 12 mei) een actieplan gepresenteerd om solidariteitscorridors op te richten om te garanderen dat Oekraïne graan kan uitvoeren. Daarnaast zijn de routes nodig om goederen van humanitaire hulp tot diervoer en meststoffen Oekraïne binnen te krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Graan en andere producten kunnen door de Russische inval niet langer via de havens aan de Zwarte Zee geëxporteerd worden. Dat brengt de mondiale voedselzekerheid in gevaar. Volgens de Commissie is er dan ook dringend behoefte aan alternatief vervoer. "In minder dan drie maanden moet 20 miljoen ton graan vanuit Oekraïne worden vervoerd via de EU-infrastructuur", zegt Adina Vălean, commissaris voor Vervoer in het bericht. "Dit is een gigantische uitdaging, en het is dan ook van essentieel belang dat de logistieke ketens worden gecoördineerd en geoptimaliseerd, dat nieuwe routes tot stand worden gebracht en dat knelpunten zoveel mogelijk worden vermeden. Onze mededeling gaat niet alleen over de dringendste oplossingen, maar ook over middellange- en langetermijnmaatregelen om de Oekraïense infrastructuur beter te doen aansluiten op en te integreren met die van de EU."

Vier puntenplan
Voor de korte termijn zijn er vier concrete doelen geformuleerd. Allereerst extra rollend materieel, schepen en vrachtwagens voor het goederenvervoer. Daarvoor doet de Commissie een beroep op EU-marktspelers. Verder wil de Commissie de capaciteit van de logistieke netwerken en overslagterminals opvoeren. Het vervoer van agrarische producten moet voorrang op de (spoor)infrastructuur en de Commissie roept bedrijven op mobiele graanladers over te brengen naar de relevante terminals om de capaciteit op te schroeven. Van de douane verwacht de Commissie flexibiliteit en voldoende personeel om de procedures aan de grensovergangen te versnellen. Als laatste wordt er gezocht naar extra opslagfaciliteiten binnen de EU voor de tijdelijke opslag van graan uit Oekraïne.

Voor de middellange en lange termijn werkt de Commissie aan een verhoging van de capaciteit op het logistieke net en de ontwikkeling van nieuwe uitvoercorridors. Daarnaast wil de EU nieuwe verbindingen realiseren in het kader van de wederopbouw van Oekraïne.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden