Shutterstock

Nieuws melk

Grondstofwaarde melk voor eerst weer omlaag

30 Juni 2022

De grondstofwaarde van melk voor de maand juni daalt voor het eerst sinds lange tijd en zakt met 0,8 cent ten opzichte van mei. Oorzaak daarvan zijn de licht gedaalde prijzen voor boter en magere melkpoeder. Ook de afzet van melkproducten liep iets terug.

Dit constateert het Institut für Ernährungswissenschaft (IfE) in Kiel. De grondstofprijs voor mei bedroeg 66,6 cent per kilo melk - wat achteraf als het voorlopige record kan worden gezien. Voor juni gaat er 0,8 cent af en komt de waarde uit op 65,8 cent per kilo.

Dit is nog steeds ruim boven de melkprijs die de gemiddelde melkveehouder beurt, zeker in de Noord-Duitse zuivel. De grondstofprijs (Rohstofwert) is evenwel gebaseerd op de spotnoteringen voor boter en magere melkpoeder en is alleen daarom al hoger dan wat verwerkers kunnen uitbetalen.

Met een prijs van 65,8 cent per kilo ligt de grondstofwaarde nog steeds 28,3 cent boven de grondstofwaarde van juni 2021.

boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkupdate

Europese zuivelmarkt wacht af na negatieve GDT

Nieuws Inflatie

Zuivelproducten in winkel 14 procent duurder

Nieuws Melkprijs

Melkprijs Vreugdenhil blijft op eenzame hoogte

Nieuws melk

ZuivelNL breidt bestuur uit en investeert weer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief