Bekijk de actuele noteringen »

Boerenbusiness Marktflits

Fosfaatrechten van varkens naar koeien? Nee

21 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Rond oktober hoopt staatssecretaris Sharon Dijksma meer duidelijkheid te kunnen geven over de fosfaatrechten. Iets wat hard nodig is, want zelfs over het kleine beetje informatie wat bekend is wordt gediscussieerd, zoals het uitwisselen van rechten tussen varkens en koeien. Meer hierover in een marktflits van Boerenbusiness. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
7 reacties
veehouder 21 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/marktflitsen/video/10865361/Fosfaatrechten-van-varkens-naar-koeien?-Nee-]Fosfaatrechten van varkens naar koeien? Nee[/url]
Ik ben bang dat het gaat lijken op wat er in 1998 met de varkensrechten is gebeurt, 10 % generieke korting om de knelgevallen te redden, oneerlijk??? is bij varkenshouderij wel degelijk gebeurt, klein ten koste van groot lijkt niet te stoppen.
Montagne 24 Augustus 2015
Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat de sector; melkveehouderij EN varkenshouderij zich niet sterk maakt voor de verhandelbaarheid van de Fosfaat/varkens rechten.
Op dit moment is er een koude sanering aan de gang in de varkenshouderij of staat er aan te komen en dit kan de sector zelf ombuigen in een warme sanering , hetgeen denk ik een wens is bij veel varkens houders op dit moment en de melkveehouders kunnen hun eigen afweging/noodzaak/ behoefte beter invullen.
Flexabiliteit is altijd goed voor ondernemers en elkaar klem gaan zetten om dogmatische redenen m.i. niet slim.
johnny 24 Augustus 2015
helemaal mee eens montagne
peter 24 Augustus 2015
het is niet zo eenvoudig om het geld op de juiste plaats te krijgen. het vloeit naar de verkeerden. het is daarom ook geen oplossing voor diegene die nu in de problemen zitten. zouden deze mensen gered zijn met een 200 tot 300 euro voor een recht? dus nog geen €1000 per zeug?
dit geld vloeit ook direct naar de hypotheekgever, de bank dus.

het ligt allemaal net wat meer gecompliceerd.
johnny 24 Augustus 2015
Nee, het ligt helemaal niet gecompliceerder.
De situatie die je nu schets zal zeker voor komen maar dat is bij bedrijven die al te ver in de put zitten.
Wanneer je het idee van van Paassen toepast met de 10% regeling , zou dat voor een groot aantal bedrijven lucht geven en de melkveehouderij is er mee geholpen.
Van Paassen doelt juist op de betere bedrijven die hierdoor hun vermogenspositie wat kunnen versterken.
Of het dan 10 of 15 of 20% moet zijn zou ter discussie moeten staan.
kortom: ik ben groot voorstander
mvdh 24 Augustus 2015
Te veel varkensvlees en te veel melk. Vlees om te zetten in melk lijkt mij voor de melkveehouder niet wenselijk.Nog meer melk waar geen plaats voor is. Ik snap natuurlijk ook wel dat mensen die fosfaat moeten kopen dat liefst zo goedkoop mogelijk willen aanschaffen.
peter 25 Augustus 2015
onder aan de streep koop je alleen maar stoppersregeling bedrijven op. bedrijven die ver onder de kostprijs van de blijvers kunnen produceren en die geven we ook nog een zak geld mee. biggen overschot groeit en blijvers worden nog tien jaar geconfronteerd met hogere rechtenprijzen waardoor we over 10 jaar hetzelfde probleem hebben.
wat we verdienen aan de verkoop van een deel van onze rechten geven we weg aan terug koop en hogere rechtenprijzen. bij 1000/100 is het een leuk zakcentje, maar bij 400/200 brengt het niets. er is geen garantie.
johnny 25 Augustus 2015
als je elk bedrijf vrijwillig de kans geeft een % uit te ruilen met een max eraan dan heeft het niks met stoppersregeling bedrijven te maken.
Je zou er overigens verbaasd van staan te kijken wanneer je een dergelijke regeling onbeperkt zou openen welke bedrijven er allemaal voor in de rij staan.
Helaas denk ik dat er meer grote moderne bedrijven bij staan dan stopperregeling bedrijven.
Voor de laatste is het niet zo nodig en houden voor het plezier nog een poosje varkens tegen een lage kostprijs
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden