Zo liggen de koeien beter voor langere levensduur

Koeien moeten zo'n veertien uur per dag kunnen liggen. Dat is essentieel voor een langere levensduur. Ligboxen met beperkt ligcomfort en een verkeerde maatvoering hebben een direct effect op de gezondheid van de koeien, en ook op melkproductie. Het comfort van het ligbed lijkt van doorslaggevend belang voor de ligduur van de koeien.

In de praktijk blijkt dat niet alle ligboxen het noodzakelijke ligcomfort bieden, waardoor koeien minder snel gaan liggen. En als ze eenmaal liggen, minder snel opstaan om naar het voerhek te gaan. Hoe u de koeien voldoende liggemak kunt bieden en problemen kunt voorkomen, ziet u in de derde aflevering van 'Een langere levensduur, dat is gemakkelijker dan u denkt'.

Melkveehouders Fedde en Wilma van der Meer in Nieuw Buinen bouwden twee jaar geleden een nieuwe ligboxenstal, waarin het ligcomfort werd geoptimaliseerd. Met Berdine Sweep van Valacon nemen zij de actiepunten door om te komen tot een beter ligcomfort en het verbeteren van de ligboxen. Het advies is om niet uit te gaan van de standaardmaten die vaak door leveranciers worden gehanteerd. Het vraagt maatwerk op het bedrijf. Uiteindelijk loont het door een betere productie en een betere gezondheid, een langere levensduur en economie.

Sinds februari 2015 publiceert Valacon-Dairy in samenwerking met Boerenbusiness.nl videofilms over verlenging van de levensduur. In het kader van het landelijke project Duurzame Zuivel Keten (DZK) wordt gestreefd naar een verlenging van zes maanden in 2020. 

4 Mei 2015|Levensduur Managen 3

3 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
Anton Kastelein 4 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/levensduurmanagen//10863522/Zo-liggen-de-koeien-beter-voor-langere-levensduur]Zo liggen de koeien beter voor langere levensduur[/url]
Goed verhaal!!
Ik heb een vraag...
Wij hebben veel last van bulten op de rug.
Hoe komt dat, denken jullie??
Ik hoor het graag.

Groet Anton Kastelein

Tel 06-20585571
Gebruiker
Leon Clemens 6 Mei 2015
Goed verhaal, klopt als een bus, een goed ligbed is super belangrijk en dat is goed te zien aan de koeien op het filmpje!

Leon Clemens
Gebruiker
Redactie 6 Mei 2015
Beste Anton,

Wij hebben u vraag bij Valacon Dairy neergelegd.

Met vriendelijke groet de redactie
Gebruiker
Arthur Blenke 28 Juli 2017
Goedemorgen.

We zijn op dit moment aan het rondkijken naar een nieuwe ligbox voor onze koeien.
De driehoek ligbox lijkt ons een goede box voor onze koeien .
Maar nu kun je deze box in twee maten kopen , 110cm hoog de standaard maat en een grotere versie van 123cm hoog . Beide in combinatie met een golf schoftboom .
Nu is mijn vraag heb je de grootste box nodig qua maat ? Of is dat gewoon een idee dat mensen hebben . (Groter is beter maar is dat ook zo?)

Mvg Arthur Blenke
U kunt niet meer reageren.