Shutterstock

Nieuws Melk

Rabo voorziet blijvend krappe marges melkvee

8 September 2021

De marges in de Europese en Nederlandse melkveehouderij blijven de komende maanden krap, zo voorziet de Rabobank. De zuivelprijzen gaan wel iets omhoog, maar de kosten doen dat ook.

Momenteel zitten veel zuivelprijzen in de lift. Maar dit gebeurt nadat in de zomer veel prijzen voor basiszuivelproducten zijn gedaald, signaleert de Rabobank. De analisten van de bank blijven ondertussen voorzichtig. De huidige zuivelprijzen zijn dan wel hoger dan geweest, vooral dankzij een lager dan verwachte aanvoer in de voorbije maanden, maar een verdere sterke prijsstijging zit er volgens hen niet in. Daar is vooral China verantwoordelijk voor. Die zal naar verwachting in de komende maanden bijna 20% minder gaan inkopen op de wereldzuivelmarkt en dat zal de wereldwijde prijsontwikkeling gematigd houden. Daarnaast wordt een stijgende melkproductie verwacht.

Uitbetaalprijzen blijven stabiel
Mede daardoor zullen de uitbetaalprijzen voor de melkveehouderij de komende maanden stabiel blijven, zo meent de Rabobank.

Rabo melkaanvoer
De Europese melkaanvoer is in de voorbije maanden procenten gedaald.

De stijgende productiekosten (voor voer, energie, logistiek) en inflatie maken ondertussen dat de marge op zijn best gezegd krap blijft. Dat is een probleem waar ook de Amerikaanse melkveehouders mee zitten. De zuivelsector in de VS zit in een vergelijkbare situatie als de Europese, met een lager dan verwachte aanvoer in de voorbije maanden en nu sterk stijgende prijzen - ook op de spotmarkt. Maar veel verdiend hebben de melkveehouders niet. Dit ondanks zogenoemd 'hoge basisprijzen'.  Het is daar net als in de EU de marge die de veehouders nekt. 

Voor Nederland verwacht de Rabobank tegen het einde van dit jaar overigens weer een licht dalende melkproductie.

boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Milcobel begint het jaar met een plus in de melkprijs

Nieuws Melk

Milcobel begint het jaar met een plus in de melkprijs

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Pittige daling Nederlandse melkaanvoer in december

Nieuws Melk

Pittige daling Nederlandse melkaanvoer in december

Concentraat tegendraads op lagere markt 'liquids'

Analyse Melk

Concentraat tegendraads op lagere markt 'liquids'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief