Shutterstock

Nieuws Weer

Lokale hoosbuien zetten percelen blank

12 Mei 2021 - Niels van der Boom

Op verschillende plekken vielen gisteren hoosbuien die korte tijd percelen volledig blank zetten en kavelsloten lieten overstromen. Soms viel daar ook hagel bij. Vooral in Noord-Nederland werd het nat, maar verder zuidelijk viel soms ook een pittige bui.

De Noordoostpolder is op het eerste gezicht het zwaarst getroffen. Na een broeierige dag viel aan het einde van de dag en begin van de avond tussen de 30 en 40 millimeter in korte tijd. Bijzonder is dat het enkele kilometers verderop nagenoeg droog bleef. Dit geldt ook voor de kop van Noord-Holland, waar de verschillen ook groot zijn. Deze buien trokken verder naar Friesland waar lokaal ook veel water viel. Omdat de regen zo lokaal viel, is er op de weerkaarten meestal weinig van terug te vinden.

In het noordoosten en oosten regende het eveneens stevig, al was die regen meestal wel verwacht. Hier ging het om hoeveelheden tussen de 20 en 40 millimeter. In het zuiden vielen soms hoosbuien – zoals in West-Brabant – maar van problemen is geen sprake. Ook in België vielen soms hoosbuien.

Wachten met poten en maaien
Op veel plekken begon het land net weer een beetje op te drogen en kon er ook weer gewerkt worden. Het nodige spuitwerk laat op zich wachten maar ook moeten er nog aardappelen de grond in. Waar die zware buien vielen blijft dat voorlopig wel even wachten. Een enkele veehouder startte gisteren met het maaien van een zware eerste snede gras, maar dat is een grote gok. Buien kunnen boeren onaangenaam verrassen. Omdat het ook volgende week erg wisselvallig blijft, kiezen sommige bedrijven er toch voor om de gok te wagen.

Ook de komende dagen kunnen er onweersbuien met hagel of veel regen ontstaan, alhoewel het volgens het algemene weerbericht wel droog blijft. Volgende week blijft het wisselvallig, met regelmatig kleine hoeveelheden regen. Terwijl melkveehouders graag hun gras in de kuil willen hebben, zitten sommige akkerbouwers ook op hete kolen. Vooral in het noorden moet nog genoeg gepoot worden en komt ook het aanfrezen om de hoek kijken.

Schade onbekend
Welke schade de buien hebben opgeleverd is onzeker. Vlak na een bui ziet het er vaak zeer slecht uit. De grote schade nu is vooral dat opnieuw werkbare dagen worden verloren en de klok ondertussen doortikt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden