Gebruiker

NOP Sind said  vrijdag 90 mm

Gebruiker
Gebruiker

H meer 130 mm hele percelen staat 2^3 water tussen de rug

Gebruiker

Lijkt mij dat de grote verwachte nagroei beperkt zal blijven: veel te nat nu, te donker, te veel wind en temperatuur laag. Groeiseizoen is over en uit!
Overschot komt er zeker niet!

Gebruiker

Als de aardappelen te lang in te natte grond zitten gaan ze ook rotten. Ze hoeven daarvoor dus niet onderwater te staan! Als ze 24 uur onder water staan weet je het zeker dat je rot hebt, maar twee weken in een te natte grond, Wordt het moeilijk om de schade in te schatten.
Ook de percelen waarvan onderwatergewicht nu  nog steeds te laag is, heb ik mijn bedenkingen of die het ooit wel gaan halen bij dit natte weer.

Gebruiker

Wees niet te voorbarig. Nu rotten ze nog niet. Ze zullen wel nog rotten. Het zal straks wel eens echt nat worden overal. Ieder jaar is toch zo anders... het leuke aan die aardappelen is dat niemand kan voorspellen hoe het wordt en dat het in een paar dagen tijd een volledig andere situatie kan worden. Spannend.

Gebruiker

blankenham 110 mm vanaf vrijdag 3 snee moet er nog af en de mais Aardappels staan al in het water hoeven alleen nog maar gekookt te worden

Gebruiker

ziet er niet best uit mensen die overdaad gaat er zeer zeker niet komen .het is maar de vraag of de contractverplichtingen kunnen voldoen  er zit in ieder geval minder onder dan men denkt links en rechts schade dus het gat word dan wel heel snel groter voor de industrie

Gebruiker

Hier in Drenthe gaat het ook hard .
De frietaardappelen worden massaal naar de zetmeel en vlokken industrie gebracht .
AVEBE en Emlicheim trekken er hard aan .
Dat heb je in zulke jaren en als het weer nu de rest doet dan ziet het er ineens heel anders uit

Gebruiker

Het   ziet   er   nu naar   uit   dat   héél   zeker   niet alle   aardappelen   achter  de  planken   zullen   komen.  Het  machinepark  is   NIET  mee   gegroeid   met   het   areaal.  De  prijzen   kunnen   alleen  maar   stijgen.  Er zullen   héél   wat   hectares   moeten   logeren   op   het   veld   deze   winter.  Laat   ons   hopen   dat   het   een   milde   winter   wordt   deze   winter.  Hopelijk   zonder   vorst.  De   laatste   keer   dat   het   flink   gevroren   heeft   was  op  02-01-1997.  Toen   ging   het   kwik   naar - 20.  Dit  is   20 jaar   geleden.  We   zijn   nu   al   half   september,   indien   het   niet   meer   zou   regenen  wordt   het   al   oktober   om   terug   aan   de   slag  te  gaan in   de NOP   en  Flevo.  Het   wordt   terug   weer   bang   af   wachten   wat   het   worden   zal. Laat   ons   hopen   dat   het   tij   vlug   keert  maar   ik twijfel   er   aan.

Gebruiker

is oostrijk  valt het ook al tegen net zo als in alle andere landen. er werd allemaal geroepen 5 jaar gemiddelde maar is allemaal stemming maken het zit gewoon overal dik en dik onder het gemiddelde

Gebruiker
reeel verhaal

paniekzaaiers. het is nat in het westen van nederland nop en nw friesland verder in heel nw europa prima omstandigheden om de mega oogst aan te vangen komende week. Al verzuipt 5-10% (zover is het nog lang niet, veel te vroeg voor zulke conclusies) dan nog zijn er ruim voldoendde aardappels engeland, duitsland frankrijk NL en zelfs belgie bovengemiddelde oogst. let maar op 15-20% meer piepers als vorig jaar nw europa bij een gelijkblijvende frietafzet (hopelijk maar is maar de vraag met de hoge euro) tel uit je winst.

We zullen echt met zn allen minder aardappels moeten zetten en minder moeten contracteren want dit komt zo niet goed!!

Gebruiker

als je nu eens helder naar de markt gaat kijken de vroege hebben nergens een topper gegeven dus al die opbrengst die er niet  gekomen zijn  is bij de vroege moet opgevuld worden door de late oogst daar is de gemiddelde oogst al mee teniet gedaan tel daar bij op de 15 extra grote /verwerkings- capaciteit fabrieken  dan nog de nagroei die er niet geweest is en het tekort aan pootgoed dit voorjaar  en in oostenrijk/belgie deel Frankrijk waar 30 % tarra geen uitzonderingen zijn glas/groeischeur flessen kleine piepers enz  ik ben over de markt nog niet zo somber gesteld als er met zo,n extreem groeiseizoen geen goede prijs in zit voor de teler veel kosten gemaakt aan product denk hierbij aan extra beregenings kosten enz .Dan valt de geloofwaardigheid van de industrie wel erg hard van zijn sokkel

Gebruiker
reeel verhaal

geen nagroei in late rassen?! kijk eens naar de proefrooicijfers.. en rijd is een rondje in nw europa. Extreem groeiseizoen? op 90% van het geplante areaal was het perfect. Beter als dit jaar krijg je het niet vaak, voldoende vocht en temp in juli/aug/sept.

geloofwaardigheid vd industrie omdat ze onder kostprijs betalen voor vrije? wat een nonsense dat doen we als boeren toch zelf. veel te veel uitplanten veel te veel contracteren. We moeten echt hand in eigen boezem steken anders veranderd er niks.

Gebruiker

Reeel verhaal, met je laatste zin ben ik het gedeeltelijk eens, en het verhaal van kenner snijdt ook wel degelijk houdt.
Maar het grootste probleem zit naar mijn mening bij de telers tussen de oren!
Bij constatering van een geslaagde teelt op het eigen bedrijf wordt direct geredeneerd dat er in de markt teveel zijn en dat de prijs dus niks wordt, en ja dan begint de ellende. Selffullfilling prophecy noemt men dit dn werkt perfect in de aardappelmarkt. Zo'n tender van de ff en direct nog daaroverheen een van de 'marktbepalende Duitse coop handelaar voor nog een cent minder versterken handig dit efeect in de boerenhoofden en de goedkope grondstof wordt ze zowat door de strot geduwd waardoor de prijs nog verder zakt.
Als die boeren nu allemaal naar de polder mochten en al die geweldige percelen met zoveel water tussen de ruggen konden zien, kon de markt wellicht kantelen. Maar dat gebeurt niet net zo min als vorig jaar de watersramp in het z.o. en in Belgie werd erkend door de massa van telers die er niet mee te maken hadden! Toen reageerde de termijnmarkt daarom ook pas heel laat!
Kortom probleem van de lage prijzen zijn de telers zelf die het unieke van hun hoogwaardig voedselproduct niet eens meer zien!!!

Gebruiker

hier in zuidoost brabant kurk en kurk droog,vanaf juni hebben wij nog maar 95 mm regen gehad,dus hou op over nat aub want daar worden wij nog jaloerser van.

Gebruiker
reeel verhaal

ja en bij de constatering van een mislukte teelt op het eigen bedrijf word gelijk geredeneerd dat het overal is mislukt. Net zo min waar als het tegenover gestelde.
de kern van het probleem is dat wij de fabrieken de macht geven door te veel te planten en te veel te contracteren. En als je dit jaar nog steeds denkt dat omdat het bij jou te droog of te nat is (geweest) en daarom de prijs te laag is dan zou ik je willen uitnodigen is wat breder te kijken dan je eigen bedrijf of je buurman. Aardappels worden in heel nw europa geteeld en dit jaar veels te veel ook.

en oja zelf in de nop. zie geen water tussen de ruggen staan ondanks 130 mm sinds afgelopen donderdag.

Gebruiker

Reeel verhaal, ik weet niet over welke proefrooicijfers jij het allemaal hebt maar voor zover ik zie in de laatste cijfers van p*a in Vlaanderen en Wallonië zitten zowel Bintje als Fontane nog steeds onder het 5 jarig gemiddelde met bovendien in Bintje nog een hoop doorwas die niet afgetrokken is want het zijn bruto kilo's.
Waar in NW Europa was volgens jou de grootste uitbreiding in teelt en verwerking??? Juist: België
Bovendien zijn bepaalde proefrooicijfers Nederland afkomstig van de belanghebbenden zelf, dus geloofwaardig??
Grensstreek Noor-Frankrijk is eveneens waardeloos door extreme droogte.

Gebruiker

Frietaardappelen naar avebe, dat kan helemaal niet. Moet je in het bezit zijn van aandelen.

Gebruiker
Tonnis schreef:

Frietaardappelen naar avebe, dat kan helemaal niet. Moet je in het bezit zijn van aandelen.

Ben jij niet goed op de hoogte .
Alle leveranciers hebben B ruimte en daarna ook nog C ruimte op hun te leveren volume aardappelen .dit is een percentage van maximaal 25 % van hun A quotum en deze A quotum krijgen een groot aantal  leden leveranciers de meeste jaren al niet vol geleverd.
Bij Emslandstärke mag je 10% van je Quotum voor de volle prijs over leveren en je kunt dit jaar tot nu toe onbeperkt meer aardappelen aanmelden en aan hun afleveren
Waar ook door veel leveranciers en ook handelaren gebruik van word gemaakt .
Onze Duitse grote handelaaruit Rhijnland  levert er dagelijks grootte hoeveelheden en dit gaat allemaal gelukkig uit de markt.
Naar mijn inschatting verwerken Avebe en Emslandstärke per dag 20.000 ton aardappelen .
waarvan nu ook een behoorlijk deel aan consumptie aardappelen mee verwerkt worden.
Dan zijn er nog 3 zetmeel fabrieken in Oost Duitsland en in Lüchow op de lünerburgerheide.
Genaamd Wendlandstärke ,Ķyritz ,Dallmin.

Gebruiker
Reeel verhaal

Waarom zijn cijfers av*ko dit jaar niet geloofwaardig? Klopte aardig afgelopen jaren. Steek maar je kop in het zand en focus op de gebieden waar groeiproblemen waren maar veranderd niks aan het feit dat ook in die gebieden er minimaal een gemiddelde oogst komt. Aardappels groeien in aug. Vertel mij is waar we dit jaar 29mjn ton  aardappels kwijt gaan raken (vorig jaar 25mjn) ik zie het niet alle praatjes te nat te droog ten spijt. Het is gewoon de harde realiteit. Doen we zelf.

Gebruiker
G.Schelling
Reeel verhaal schreef:

Waarom zijn cijfers av*ko dit jaar niet geloofwaardig? Klopte aardig afgelopen jaren. Steek maar je kop in het zand en focus op de gebieden waar groeiproblemen waren maar veranderd niks aan het feit dat ook in die gebieden er minimaal een gemiddelde oogst komt. Aardappels groeien in aug. Vertel mij is waar we dit jaar 29mjn ton  aardappels kwijt gaan raken (vorig jaar 25mjn) ik zie het niet alle praatjes te nat te droog ten spijt. Het is gewoon de harde realiteit. Doen we zelf.

Gebruiker

Teken alleen een ha contract en geen kg contract Beetje slim zijn graag

Gebruiker

Waarom geen tonnen contract heb 2ct meer als bij ha contract en de meer opbrengst is dan wel echt VRIJ.

Gebruiker
eerst zien

Het is geen van beide niks gewoon vrij.pas dan word de markt weer gezond en kunnen we de rollen omdraaien .vergeet niet de partij die het aanbod geeft moet de prijs maken  niet andersom dus denk na .zit links en rechts al veel rot  in de rug blijft maar water staan tussen de ruggen en komt nog meer . hoor van collega,s dat er al veel geschoven word in de planning van de fabrieken mensen die in nov moeten leveren nu al worden benaderd  .eerst maar eens binnen zien te krijgen dat gaar nog niet mee vallen