Technologie uitbouwen

Investeerder ziet kans voor aardappelen uit zaad

13 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Aardappelveredelingsbedrijf Solynta in Wageningen kan een fors bedrag in haar zak steken voor het verder uitbouwen van haar technologie waarmee nieuwe aardappelrassen uit zaad worden gekweekt in plaats van uit pootgoed. Het Innovatie- en Investeringsfonds Gelderland (IIG) doet de investering, maar maakt niet bekend hoe hoog het bedrag is.

Solynta is in 2008 opgericht als afsplitsing van zaadveredelingsbedrijf De Ruiter Seeds. Solynta richt zich uitsluitend op het veredelen van aardappels. Met de nieuw ontwikkelde hybride veredelingstechnologie kunnen sneller, nieuwe, kwalitatief goede aardappelrassen worden gekweekt die met minder gewasbeschermingsmiddelen toekunnen.

Doordat Solynta met aardappelzaad werkt als uitgangsmateriaal in plaats van aardappelpootgoed zijn er grote logistieke voordelen te behalen. Ook komt hiermee gezond en krachtig uitgangsmateriaal ter beschikking van de ontwikkelingslanden. Marius Prins, directeur van Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) die als fondsmanager achter de investering zit, verwacht er veel van. ‘De technologie van Solynta gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van een mondiaal probleem en heeft daardoor een grote maatschappelijke en economische potentie.’

Solynta’s directeur Hein Kruyt denkt een significante bijdrage leveren aan het verminderen van de ondervoeding in de wereld. ‘Dat kan doordat we aardappelen uit 25 gram zaad maken in plaats van uit 2.500 kilo pootgoed. We produceren dus meer aardappelen met minder gebruik van grondstoffen zoals water, bestrijdingsmiddelen en land. Precies wat er nodig is met het oog op de groeiende wereldbevolking.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Mels 23 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/pootgoedmarkt/artikel/item/10844339/Investeerder-ziet-kans-voor-aardappelen-uit-zaad]Investeerder ziet kans voor aardappelen uit zaad[/url]
Zou dit artikel wat uitgediept kunnen worden want de informatie is wel heel summier?? Ik zou willen weten wat voor termijn we hieraan moeten koppelen en wat het gaat betekenen voor de pootgoedteelt?
Pieperboer 25 Februari 2014
Mels schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/pootgoedmarkt/artikel/item/10844339/Investeerder-ziet-kans-voor-aardappelen-uit-zaad]Investeerder ziet kans voor aardappelen uit zaad[/url]
Zou dit artikel wat uitgediept kunnen worden want de informatie is wel heel summier?? Ik zou willen weten wat voor termijn we hieraan moeten koppelen en wat het gaat betekenen voor de pootgoedteelt?


Beste Mels,

Opzich is het een interessante ontwikkeling, aardappels uit zaad is al meerdere malen geprobeerd...
Er zijn heel veel problemen die opgelost moeten worden (wat misschien wel niet kan) Grootste probleem is het kracht van zaad om opbrengst te produceren. Het huidige zaad is in staat om 1 a 2 knollen van klein formaat te produceren, hier is dus nog een hele weg te gaan.

De stap dat eindgebruikers in bijvoorbeeld Algarije zaad gaan gebruiken wat zo veel zwakker is als het huidige (aangekochte pootgoed) is dan ook zeer klein.

Voorlopig zou ik me als pootgoedboer nog niet al te veel zorgen maken

Groet Pieperboer
Ebert Saragoza 6 Maart 2015
Ik heb aardappel zaden nodig voor mijn moestuin op Ned.Antillen wanneer ik ga reimigreren .
Als dit lukt 7 Maart 2015
Dan is er ca. 80.000 ha. EXTRA cons. aardappel areaal in heel Europa.
LEO 7 Maart 2015
dan is de bank failliet omdat de grondprijs wegvalt en de financiering niet weggevallen is.
desiree 9 Maart 2015
laat ze in wageningen eerst maar eens de aaltjes problematiek oplossen denk dat eerste prioriteit heeft .
erik 9 Maart 2015
gewoon 1 op 5 gaan telen
Mels 15 Maart 2015
Beste Pieperboer. dank voor de info,helaas was ik al dermate op de hoogte van het hoe en wat met aardappels dat jij mij niet wijzer maakte. we zijn nu een jaar verder en heb er via andere wegen meer van gelezen en gehoord en derhalve maak ik me inderdaad geen zorgen. Toch verwacht men de komende Jaren wel enige probeersels.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden