Inside: Aardappelmarkt

Chips wordt roofgoed in Nieuw-Zeeland

17 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Door een extreem nat najaar, en een moeizaam voorjaar, dreigt een chips- en aardappeltekort in Nieuw-Zeeland. Komt de redding op tijd?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeelandse media maken melding van supermarkten die bordjes in hun winkels plaatsen. Hierop valt te lezen dat er problemen zijn met de levering van chips. Tot het nieuwe jaar kan het tekort aanhouden. Foodstuffs NZ, het moederbedrijf achter 3 supermarktketens op het eiland, bevestigt dat er problemen zijn. De natte herfst zorgde voor oogstproblemen. Ook het poten is niet zonder problemen verlopen.

Nog geen tekort aan fritesaardappelen

Ook tekort tafelaardappelen
Foodstuffs NZ hoopt wel dat het probleem snel verholpen is. Met enkele weken worden de eerste nieuwe aardappelen gerooid. Daarmee wordt het nieuws iets afgezwakt.

Naast chips zijn er tevens problemen met de beschikbaarheid van tafelaardappelen. Bij fritesaardappelen geldt het tekort vooralsnog niet.

Chipsindustrie rust op 1 ras
Chris Claridge, voorzitter van aardappelorganisatie Potatoes New Zealand, bevestigt het tekort. "Ongeveer 15% van alle aardappelen in het land zijn bestemd voor de productie van chips. Vanaf januari of februari ontvangen de fabrieken een nieuwe lading chipsaardappelen. Tot die tijd blijft de aanvoer moeizaam. Voor chips wordt specifiek 1 ras geteeld, van het noorden tot uiterste zuiden van het eiland. Zo kan in principe jaarrond worden geleverd."

Tekort blijft
De pootwerkzaamheden liggen momenteel 20% achter op het gemiddelde in het hele land, denkt Claridge. "Sommige chipsmerken beschikken over voldoende grondstof. Bij anderen heerst juist een tekort. Hoeveel chipsaardappelen beschikbaar zijn in de periode tot en met de kerstdagen, is afhankelijk van de consumptie."

Het poten van nieuwe aardappelen is ook vertraagd

Schade loopt in de miljoenen
Brent Wilcox, de voorzitter van de Pukekohe telersorganisatie, bevestigt het tekort ook. "Het probleem is tweeledig. De winter is lang en nat geweest, waar de te rooien gewassen schade van hebben ondervonden. Het poten van de nieuwe aardappelen is door de nattigheid ook vertraagd. Ook de komende maanden blijft er waarschijnlijk een tekort. Gedurende de laatste 6 maanden loopt de schade door wateroverlast in de miljoenen dollars voor telers."

Chips als populaire snack
Het is niet voor het eerst dat Nieuw-Zeeland problemen heeft met beschikbaarheid van chips. Ook in 2014 was er een tekort door nat weer. Jaarlijks wordt $157 miljoen aan chips besteed in het land. Ruim $30 per persoon per jaar.

Daarnaast wordt chips ter waarde van $16 miljoen geëxporteerd door de kiwi’s. Goed voor een vijfde van de totale Nieuw-Zeelandse aardappelexport. Die omvat een omzet van $814 miljoen, omgerekend bijna €500 miljoen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden