Inside: Aardappelmarkt

Colombia onderzoekt dumping frites

14 November 2017 - Niels van der Boom

De Colombiaanse overheid voert onderzoek uit naar mogelijke dumping van frites en andere bevroren aardappelproducten op de lokale markt. Daarvan worden producenten uit Nederland, België en Duitsland verdacht. Welke gevolgen heeft dit voor de export?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fedepapa, de Colombiaanse branchevereniging voor aardappelproducenten, diende begin augustus een anti-dumpingklacht in bij het Colombiaanse ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Aardappelverwerkers uit Nederland, België en Duitsland worden ervan verdacht bevroren frites en andere aardappelproducten, vallend onder de handelscode HS 2004.10, op de Colombiaanse markt te hebben gedumpt.

Een anti-dumpingtaks is nog niet aan de orde

Gevolgen onderzoeken
Het ministerie heeft nog geen antidumping-taks in het leven geroepen tegen de producenten. Het directoraat buitenlandse zaken onderzoekt of dumping heeft plaatsgevonden en welke gevolgen dit heeft gehad voor de lokale industrie en afzet. Producten die zijn geconserveerd met azijn of azijnzuur vallen buiten het onderzoek.

In februari van dit jaar voerde Brazilië een anti-dumpingtaks in op frites. Naast de Benelux en Duitsland werden ook Franse producenten belast met een taks. Dit land wordt nu niet genoemd. Vooral Nederlandse producenten zijn door Brazilië fors belast, wat de export een knauw geeft. België profiteert hier juist van. Hun taks ligt op een veel lager niveau.

Colombia groeimarkt
Tussen augustus 2016 en juli 2017 exporteerde Nederland 7.561 ton bevroren frites naar Colombia, volgens statistieken uit de Global Trade Atlas. Een stijging van 17% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Van de niet-EU-landen is Colombia geen hele grote markt voor de EU-5. In de 12 maanden tussen augustus 2016 en juli 2017 werd 34.266 ton product verscheept. De Colombiaanse export heeft een totale waarde van €23,61 miljoen.

België is de grootste leverancier van frites, met 24.732 ton tussen augustus 2016 en juli 2017. Duitsland de kleinste speler, met 1.973 ton product. Nederland zit er tussenin, maar laat wel de grootste groei zien. Duitsland zette juist 20% minder product af, ten opzichte van de 12 maanden ervoor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden