Inside: Aardappelmarkt

Aardappelexport Israël op losse schroeven

27 November 2017 - Niels van der Boom

De Israëlische aardappelsector heeft zorgen. Spinnen Europese telers hier garen bij?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Israël zag het naar Europa geëxporteerde volume tafelaardappelen in 2017 terugvallen. In totaal werd 175.000 ton uitgevoerd naar de Europese Unie (EU). Dat is 17.000 ton minder dan in 2016, maar nog altijd meer dan het volume van 2015 en 2014.

Toch bemerkt de sector duidelijk minder interesse in hun product. Vooral het Verenigd Koninkrijk (VK) laat het afweten. In het licht van de huidige aardappelmarkt zijn de verwachtingen voor 2018 niet hooggespannen.

West-Europa importeerde in 2017 zo'n 113.500 ton aardappelen

Engelsen laten het afweten
Met een totaal tonnage van 46.000 ton is het VK de grootste individuele koper van Israëlische aardappelen. Op het vaste land van Europa zijn de Benelux, Duitsland en Frankrijk grote afnemers. Elders gaat het niet om significante volumes. Frankrijk is hier de grootste koper, gevolgd door de Benelux en Duitsland. Zo’n 113.500 ton ging in 2017 naar West-Europa, waarvan de helft in Nederland aankomt. Ook dit volume is teruggelopen. In 2016 werd nog 121.000 ton geëxporteerd.

Teruggang in zomeroogst
De 'winterteelt' zit inmiddels in de grond. Dit areaal is vergelijkbaar met vorig jaar, zo melden insiders. Vooral voor de zomerteelt wordt een teruggang in het areaal verwacht. Naar schatting 15% tot 20%. De Europese markt is koper van zowel de winter- als de zomeroogst.

In december wordt de eerste 1.000 tot 2.000 ton geïmporteerd. Vooral naar het VK. Pas in maart neemt het volume significante vormen aan, met mei als hoogtepunt. Het hoogseizoen houdt tot en met juni aan, maar ook in juli worden nog aardappelen naar de EU uitgevoerd.

Gebrek aan water
Israël kende dit jaar een regenachtige, maar zeer warme zomer. Hierdoor is weinig regenwater beschikbaar voor de beregening van gewassen. Al langer is er een discussie over het watergebruik in de aardappelteelt. Mogelijk wordt het areaal komend seizoen deels beperkt door een gebrek aan voldoende water voor irrigatiedoeleinde. Dit is vooral in de zomerteelt een issue.De export liep in 2017 terug, maar ligt nog altijd op een hoog niveau.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden