30% omzetstijging

Recordresultaat voor Agrico door pootgoedhandel

20 December 2017 - Niels van der Boom

Tijdens de centrale ledenvergadering heeft pootgoedhandelshuis Agrico op woensdag 20 december het beste financiële resultaat ooit gepresenteerd. Niet eerder zette het bedrijf zo’n enorme hoeveelheid pootaardappelen af, wat ervoor zorgde dat de omzet met 30% steeg.

Het boekjaar 2016/2017 is voor Agrico 1 van de meest succesvolle jaren in de 44-jarige historie van de coöperatie. Niet eerder werd zo’n grote hoeveelheid pootaardappelen afgezet. Ook werd niet eerder zoveel geld uitbetaald aan de leden voor poot- en consumptieaardappelen.

30

procent

omzetstijging in boekjaar 2016/2017

Pootgoed de motor
De geconsolideerde omzet, de samengevoegde resultaten van de moeder- en dochtervennootschappen, komt 30% hoger uit: op €289 miljoen. Dat is een stijging van €20 miljoen ten opzichte van boekjaar 2015/2016. 

De omzetstijging is volledig te wijten aan de productgroep pootaardappelen, zo maakt Agrico in een persbericht bekend. De vraag naar Agrico-rassen was in alle afzetgebieden goed. De groei van de verwerkende industrie heeft mede tot het recordresultaat geleid.

Bedrag ingehouden
De coöperatie heeft ervoor gekozen om de uitbetalingscapaciteit vrijwel volledig aan haar leden uit te keren. In plaats van het eigen vermogen te versterken, heeft Agrico op de eerste uitbetaling een bedrag ingehouden dat als storting op een achtergestelde lening is aangewend. Op die manier kan het garantievermogen met ruim €2 miljoen worden versterkt. Voor een aantal investeringen, waaronder het kweekbedrijf, is een bancaire lening aangetrokken.

Boost door consumptiesector
"Boekjaar 2016/2017 is er 1 om in te lijsten", schrijft algemeen directeur Jan van Hoogen in het voorwoord van het jaarverslag. "Goede prijzen voor de consumptieaardappelen gaven de pootgoedmarkt een enorme boost. Tafelaardappelen konden gemakkelijk worden afgezet. Het resultaat van de biologische aardappelen was redelijk goed. De discussie over groeischeuren, na een ingediend verzoek van Agrico en de Vavi, zorgde voor veel rumoer. We betreuren nog steeds dat dit veel reuring gaf in de sector."

Nieuwe technieken moeten voldoende acceptatie krijgen

Nieuwe technieken
Van Hoogen noemt de bouw van een nieuw kassencomplex op het kweekbedrijf als 1 van de hoogtepunten. Naar verwachting wordt de nieuwbouw eind 2017 afgerond. In het verlengde van de kweekactiviteiten stipt de directeur ook de reuring rondom het onderwerp aardappelzaad aan. "Dit is veel in het nieuws geweest. Helaas was de berichtgeving eenzijdig. De perspectieven die worden geschetst, zijn volgens ons pas op lange termijn beschikbaar. Agrico volgt de ontwikkelingen op de voet. Nieuwe technieken staan volop in de belangstelling. Nog steeds leidt dat tot veel discussie in Europa. We zijn van mening dat er voldoende zekerheid, maatschappelijke en politieke acceptatie moet zijn om deze technieken in te zetten."

Investeringen met ups en downs
Voorgenomen investeringen bij aardappelhandelsbedrijf Leo de Kock zijn uitgesteld, maar worden in boekjaar 2017/2018 wel verder doorgenomen. In het afgelopen boekjaar zijn plannen ontwikkeld voor een nieuw kwaliteitscentrum, om proef- en kwaliteitsmonsters te beoordelen. Hier wordt in geïnvesteerd.

Minder goed ging het in Kenia, waar alle pootaardappelen werden afgekeurd. Dat geldt ook voor dochteronderneming Cartof Agrico in Roemenië. Het verkopen van verpakte aardappelen bleek niet succesvol. Met het afsluiten van oogstjaar 2016 is besloten te stoppen met de activiteiten en het bedrijf te verkopen.

Industrie stabiel
Agrico heeft niet de illusie dat seizoen 2017-2018 het huidige resultaat kan evenaren. Dit dankzij het prijsniveau van de consumptieaardappelen in Europa. Dit heeft zijn weerslag op de afzet van pootgoed in belangrijke teeltgebieden. Uitzondering op die regel is de afzet van pootgoed richting de verwerkende industrie. De groei is hier stabiel. Naar verwachting blijft dit in seizoen 2017-2018 het geval. De afzet naar overzeese bestemmingen volgt een normaal patroon, ondanks instabiliteit en economische ontwikkelingen.

Pootgoedoogst 2017 is overvloedig. De poters zijn vooral grof. Agrico noemt het een uitdaging om een goede uitbetaling te realiseren, door de grote diversiteit aan vraag en aanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden