Omstreden heffingen

Kamervragen over anti-dumpingonderzoek

14 Februari 2018 - Niels van der Boom

Tweede Kamerleden Helma Lodders en Bente Becker (VVD) hebben vragen gesteld aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het anti-dumpingonderzoek naar frites, dat Colombia momenteel uitvoert. Een mogelijke dumpingtaks kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse export.

Lodders en Becker stellen woensdag 14 februari schriftelijk vragen aan Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij willen weten of de ministers op de hoogte zijn van het onderzoek dat het Colombiaanse ministerie van Economische Zaken is gestart om te ontdekken of geïmporteerde Europese frites worden gedumpt tegen bodemprijzen en zodoende de markt verstoren.

De Kamervragen volgen na berichtgeving van Boerenbusiness. De Colombiaanse aardappeltelersorganisatie Fedepapa zit achter de aantijging. Zij diende in augustus bij het Colombiaanse ministerie een anti-dumpingklacht in. Volgens voorzitter Germán Augusto Palacio Vélez is de import van bevroren frites in 4 jaar tijd toegenomen van 13.000 ton in 2013 tot een geschatte 45.000 ton in 2017. Dat zegt hij tegen het Colombiaanse nieuwsblad Portafolio.

Marktverstoring
Ondertussen heeft de Colombiaanse aardappelsector te lijden onder de lage prijzen. De oogst is overvloedig geweest. Het geïmporteerde volume frites is goed voor zo’n 10% van de binnenlandse aardappelproductie, waardoor Europese exporteurs de markt verstoren. Dat meldt Fedepapa. De geteelde aardappelen worden echter als tafelaardappelen geconsumeerd en niet voor de fritesproductie gebruikt.

Voorzitter Palacio Vélez heeft nog geen antwoord gekregen op de uitkomst van het onderzoek. De VVD’ers vragen aan de beide ministers of zij wel op de hoogte zijn van de huidige stand van zaken. Ook willen ze weten of de opstelling en werkwijze niet in strijd is met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Nederlandse aardappelverwerkers zijn van mening dat van dumping geen sprake is en dat het proces onzorgvuldig verloopt.

Van dumping is geen sprake

Braziliaanse situatie
Anti-dumpingaanklachten liggen gevoelig in de aardappelsector. Een jaar geleden, in februari 2017, introduceerde de Braziliaanse overheid een omstreden antidumpingtaks op frites uit Nederland, België en Duitsland. Vooral Nederlandse bedrijven werden hard getroffen met heffingspercentages tot bijna 100%. De Kamerleden pleiten er dan ook voor dat een toename van dergelijke procedures wordt aangekaart bij de Informele Raad Buitenlandse Zaken (RBZ).

De Braziliaanse antidumpingtaks op Nederlandse frites is een domper voor de sector. Maand na maand neemt het geëxporteerde volume af. In totaal is de export gedurende 1 jaar met 1/3 afgenomen, zo blijkt uit data in de Global Trade Atlas. Belgische verwerkers kregen met veel lagere heffingstarieven (tot 40%) te maken. De export van onze zuiderburen nam qua volume in 12 maanden tijd juist met 1/5 toe. Ook Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk zien hun kans schoon en exporteerden allemaal meer bevroren frites naar Brazilië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden