Inside: Aardappelmarkt

Kan Agria dit seizoen het verschil maken?

22 Februari 2018 - Niels van der Boom - 6 reacties

Fritesaardappel Agria kan, ten opzichte van andere rassen, altijd rekenen op een plus in de prijsvorming. Het is dan ook de lieveling van de vrije kleiteler. Een grillig groeiseizoen en een moeizame oogst bevestigen zijn imago als 'juffertje'. Goede kwaliteit is schaars, maar de markt lijkt niet onder de indruk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grote hoeveelheid neerslag gedurende de tweede helft van het groeiseizoen, met wateroverlast tot gevolg, zorgt ervoor dat de bewaring van Agria’s een ware uitdaging is geworden. De kenners zijn dat gewend, maar ook zij moeten dit jaar alle zeilen (ventilatoren) bijzetten. Ook nu wordt er nog veel gedraaid en worden partijen dagelijks gecontroleerd.

De probleempartijen blijven zich aandoen, zo laten insiders weten. Vooral op Goeree-Overflakkee zijn relatief veel problemen in de bewaring, maar ook de Zeeuwse eilanden hebben ermee te kampen.

De aardappelen stikken in de bewaring

Bewaarproblemen
Zelfs wanneer er onder goede omstandigheden is gerooid, is dit geen vrijbrief voor een probleemloze partij. "Na verloop van tijd lijkt het wel alsof de knollen stikken in de bewaring", zo zegt een insider. Hol is dit seizoen een veelvoorkomend probleem. Deze holle aardappelen gaan na verloop van tijd lekken, waardoor ze de rest van de partij aansteken.

Juist de bovenmaat (60 tot 70 millimeter opwaarts) kunnen sorteerders goed afzetten bij producenten van verse frites. De kleinere maten gaan voor export naar Spanje en Zwitserland. Het Verenigd Koninkrijk is dit jaar niet aan de markt en beschikt vooralsnog zelf over voldoende product.

Marktprijzen
Agria staat erom bekend een plus in de markt te kunnen maken, al is het huidige prijsverschil nog steeds beneden kostprijs. Agria van goede kwaliteit kan op een maximale prijs van zo'n €7 per 100 kilo rekenen. De meest recente PotatoNL-notering komt op een range van €4 tot €8 per 100 kilo.

Daarbij vormt de fritesindustrie een bodem van €4 tot €5 per 100 kilo. Onder andere Farm Frites verwerkt als een van de weinigen Agria. Fritesgeschikte partijen moeten minimaal een onderwatergewicht van 400 hebben. Ook dat is soms een opgave.

Vooruitzichten
Uit gesprekken met telers en handelaren blijkt dat de algehele verwachting is dat er meer in de markt zit. Ondanks dat veel partijen vervroegd zijn afgeleverd (door kwaliteitsproblemen), geeft de markt geen krimp. De huidige exportmarkt wordt hiervoor aangedragen. Exporteurs draaien op minder dan halve kracht, wegens de geringe Europese vraag. Frankrijk is dominant aanwezig. In de komende weken en maanden is een prijsniveau van €10 haalbaar, zo heerst de gedachte. Echter, ook de goede partijen vertonen slijtage. De vraag is of langer bewaren voldoende loont. Het vele ventileren komt met een prijs.

De areaalcijfers voor consumptieaardappelen van Agria zijn niet voor handen. Voor pootgoed is dit wel het geval. Sinds 2014 is het ras bezig aan een opmars. Mede doordat het ras nu licentievrij vermeerderd kan worden. In 2017 bedroeg het oppervlakte uitgangsmateriaal 2.130 hectare. Toch zijn insiders van mening dat het areaal in Nederland afneemt. In België en Duitsland wordt eveneens Agria geteeld.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden