Inside Aardappelen

Areaal en opbrengsten VK lager geschat

3 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

Het aardappelareaal in het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt geschat op 199.000 hectare, een daling van 3% ten opzichte van vorig jaar. Het nieuws komt op het moment dat Britse akkerbouwers grote problemen hebben door de droogte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het areaal komt uit op 119.000 hectare, wat het op 2 na laagste areaal in jaren is. In eerdere schattingen werd uitgegaan van een gelijkblijvend areaal. De verlaging in het areaal is het gevolg van de lage prijzen van vorig jaar en de weersomstandigheden in het begin van het seizoen, zo stelt AHDB.

Het begin van het seizoen was koud en nat, waardoor het poten van aardappelen in sommige gevallen niet doorgegaan is. Op basis van dit areaal en een opbrengst die gelijk is aan het 5-jarig gemiddelde, wordt een opbrengst van 5,7 miljoen ton verwacht. Echter, naar verwachting zullen de opbrengsten fors lager uitvallen, een aardappeloogst van 5 miljoen ton is daarmee niet onrealistisch. 

Weinig beregeningsmogelijkheden
Een opbrengstverlaging van 10% is geen onrealistisch scenario. In het VK is het areaal dat geïrrigeerd wordt, de laatste jaren gedaald. Sinds 2017 is het areaal dat geïrrigeerd wordt, gezakt tot onder de 50%; met name in Schotland en Wales is weinig areaal dat beregend kan worden.

De regen die afgelopen weekend viel was bij lange na niet genoeg, zo stelde een Britse akkerbouwer. Hij zei tegen 'Fginsight' dat hij verwacht dat de opbrengsten ruim 25% lager liggen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden