Inside Aardappelen

Kan Amerika in de fritesbehoefte voorzien?

6 Augustus 2018 - Niels van der Boom

De hoofdoogst voor bewaaraardappelen (fall potatoes) in de Verenigde Staten (VS) komt dit jaar gemiddeld uit. Die uitspraak is op basis van een eerste schatting. De groeiomstandigheden zitten niet overal mee en het areaal stijgt licht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analisten verwachten voor dit seizoen een hoofdoogst van 20,32 miljoen ton (400 miljoen cwt). Dat is een stijging van 9,500 ton, vergeleken met vorig jaar. De totale oppervlakte wordt op 366.000 hectare geraamd, wat een kleine toename van 700 hectare is.

Opbrengst beneden gemiddeld
Per hectare schatten analisten een opbrengst in van 55,6 ton. Dat ligt 1,3 ton onder het 20-jarig gemiddelde. De lagere gemiddelde opbrengst is te wijten aan een laat voorjaar in sommige teeltgebieden, regenval en een warme zomer. Om fabrieken draaiende te houden, zijn percelen eerder geoogst dan gepland. In de maanden augustus en september kan de hectareopbrengst nog positief uitpakken.

In Idaho, de grootste aardappelstaat van de VS, wordt een oogst verwacht die 1,6% groter is (+108.000 ton), wat mede komt doordat het areaal met 2.000 hectare is toegenomen. De totale oogst wordt geraamd op 6,7 miljoen ton. Afhankelijk van de regio staan de gewassen er wisselend op: van matig tot zeer goed. Ook het aantal knollen is wisselend. Hoge temperaturen (gedurende juli) zijn een punt van zorg. De oogst van tafelaardappelen is met de start van augustus begonnen.

1,3

ton

per hectare ligt de opbrengst onder het gemiddelde

Washington is ook een grote aardappelstaat. Op het moment heerst hier een hittegolf, maar dit brengt geen schade aan de gewassen. Volgens het USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) is het areaal gelijk aan 2017. De oogst wordt op 5,11 miljoen ton geraamd, een stijging van 1,7% (vergeleken met vorig jaar). Dit heeft te door een hogere hectareopbrengst. Het areaal fritesaardappelen is toegenomen, wat vooral ten koste gaat van tafelaardappelen.

Gaten vullen
Dat er in seizoen 2018/2019 minder aardappelen (en eindproduct) vanuit Europa komen, wordt in de markt als zekerheid aangenomen. De hoop is gevestigd op de verwerkers in de VS, om zodoende alsnog te voldoen aan de mondiale vraag naar frites. Alle fritesproducenten hebben hun contracten dit jaar uitgebreid. Toch is dat niet voldoende. Ook wordt er naar hoge temperaturen gekeken, die opbrengst kunnen kosten. Tevens is de kwaliteit een punt van zorg.

In Wisconsin, Minnesota en Maine worden de grootste verlagingen verwacht. Deze staten hebben een relatief klein aandeel in de aardappelmarkt. In Idaho wordt juist verwacht dat verwerkers de grotere oogst niet aankunnen; overkilo’s worden op de tafelmarkt afgezet. Extra verwerkingscapaciteit moet dit deels oplossen en dat moet ook de exportmarkt voeden. Er worden echter vraagtekens gezet in hoeverre dit mogelijk is.

Chipsaardappelen
Ook de industrie voor chipsaardappelen heeft met een tekort te maken. Dit staat haaks op seizoen 2017/2018, toen er een fors overschot was. Als gevolg hebben de fabrieken minder contracten uitgezet. Momenteel worden af land contracten naar voren gehaald, om aan de behoefte te voorzien en worden telers benaderd om af land te leveren (in plaats van opslaan). De opbrengsten per hectare zijn laag, waardoor er meer hectares worden gerooid.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden