Inside Aardappelen

Berichten over doorwas drijven aardappelprijs op

17 Augustus 2018

De april- en juninoteringen (2019) beleefden afgelopen week relatief gezien een rustige week. Door de verwachte, en uiteindelijk ook gevallen, neerslag was er sprake van een afwachtende stemming in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag, met betrekking tot de lang uitgebleven regen, was: wat zou het met de gewassen gaan doen qua groei en kwaliteit?

Weinig belangstelling onder de €30
De aprilnotering (2018) lijkt weinig verkoopbelangstelling te trekken onder de €30 per 100 kilo. De indekkers willen momenteel blijkbaar (op deze toch niet onaantrekkelijk marktprijzen) verder verkopen, wat logisch is. Dit omdat de actuele fysieke marktprijs niet ver onder het niveau van €30 ligt.

Verder is het zo dat de telers eigenlijk maar weinig vrije aardappelen hebben om te verkopen. De contracten, in combinatie met een lagere hectareopbrengst, maken dat er minder product vrij te verkopen is.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Een vergelijking van de aardappeltermijnmarkt (aprilcontract).

Doorwas
Echter, de grootste zorg is momenteel doorwas. Er zijn veel meldingen van scheuten aan de knollen, waarbij eigenlijk geen ras gespaard lijkt te worden. Vooral bij de rassen Fontane, Agria en Markies is een flinke doorwasinductie te zien. De telers staan nu voor de uitdaging: ga ik spuiten met maleïne hydrazide (MH), ga ik het gewas vroegtijdig doodmaken of ga ik het 'gewoon' laten doorgroeien?

Er zijn andere teeltjaren (zoals de oogstjaren 1994 en 2006) waarin er ook sprake was van veel doorwasproblemen. Er kwam destijds nog een 'dubbele' oogst, waarvan de helft van de aardappelen via het zoutbad moest worden afgevoerd. In de 'glasjaren' steeg de prijs vooral na week 39. Daarvoor was er af land veel aanbod van aardappelen die niet geschikt bleken voor de bewaring.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het neerslagtekort in Nederland duikt weer onder de lijn van 1976.

Droogte voorbij?
De droogte is echter nog steeds niet opgelost. Er is wel regen gevallen, maar nog lang niet genoeg om de neerslag te korten of om deze op te lossen. Bovendien geven de weersvoorspellingen voor de komende weken ook weer droog weer af, wat de neerslagtekorten weer laat oplopen.Dit viel er (qua neerslag) in Nederland tussen 1 en 17 augustus.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden