Inside Aardappelen

Buffen: 'Weinig winnaars op de aardappelmarkt'

30 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

'Zoals iedereen al wel weet, krijgen we te maken met een historisch kleine oogst. Daardoor zullen de aardappelprijzen de komende tijd opgestuwd worden', zo stelde Ferdi Buffen, directeur van aardappelhandelshuis Weuthen donderdag 30 augustus tijdens zijn openingswoord op de Kartoffeldag. Buffen gaf ook een prognose voor de oogst van 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelmarkt ligt er aan het einde van de maand augustus anders voor dan een aantal maanden geleden het geval was. Er is een crisissituatie ontstaan, wegens de droogte in Europa. Het grootste aardappelhandelshuis van Duitsland schat de opbrengsten in het land fors lager in (8,25 tot 8,75 miljoen ton). De verwachting voor de gehele EU-5 komt uit op 20 miljoen tot 22 miljoen ton.

Volgens Buffen betekent dit dat er, ten opzichte van de afgelopen jaren, gemiddeld 2 miljoen ton minder aan grondstof beschikbaar is in Duitsland en dat er 6 miljoen à 7 miljoen ton minder beschikbaar zal zijn in het HAFPAL-gebied (gebied waarin fritesaardappelen worden geleverd, tussen de Noordzee en de denkbeeldige grens van Hamburg, Frankfurt, Parijs en Le Havre). 

Competitie om grondstoffen
Hoe gaat Weuthen hiermee om? Buffen geeft aan dat de oogst van 2017 ongeveer 13,5 maanden op deze markt te vinden is. "Het is bijna niet te geloven, maar deze en volgende week wordt er nog een paar duizend ton oude aardappelen verwerkt", zo zegt de directeur. "Daardoor duurt het seizoen van 2018 nog maar 11 maanden. Toch zullen de aardappelprijzen de komende tijd opgestuwd worden, wegens de enorme vraag vanuit de verwerkende industrie.

Enorme vraag vanuit de verwerkende industrie

Tot ver in oktober verwacht Buffen prijzen van €25 tot €29 per 100 kilo fritesaardappelen. De spotprijzen in de bewaarperiode liggen volgens Weuthen boven de €30 per 100 kilo die de termijnmarkt vandaag de dag noteert. Hij geeft aan €30 als de onderkant van de markt te zien. Op basis van eerdere, duurdere jaren verwacht Buffen dat de prijzen in december tot februari hoger liggen dan in mei en juni. Wel zullen, gezien de historisch hoge spotprijzen, in de oogstfase aanzienlijke hoeveelheden export- en voedselvariëteiten worden verwerkt.

Tafelaardappelen opslaan?
De prijs van tafelaardappelen zal in de oogst op het niveau van €24 tot €28 per 100 kilo blijven staan, zo verwacht Buffen. Aangezien veel boeren zich zullen afvragen of opslaan verstandig is, merkt Buffen op dat de kosten en het opslagrisico op een eerlijke wijze vergoed moeten worden. Hij verwacht dan ook prijzen van boven de €35 per 100 kilo voor aardappelen uit de bewaring.

Daarnaast keek Buffen ook alvast vooruit naar het komende seizoen. De directeur verwacht dat er voor oogst 2019 veel vraag zal zijn naar vroege aardappelen. "Ook zal oogstjaar 2018 impact gaan hebben op toekomstige contracten", zo stelt de directeur van Weuthen.

Weinig winnaars
Hij sluit af met de conclusie dat er, ondanks de hoge prijzen voor vrije aardappelen, weinig winnaars zijn op de aardappelmarkt. Dit omdat veel aardappelen op contract zijn geteeld. Buffen wil in de komende jaren een passende vergoeding in de contracten verwerken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden