Inside Aardappelen

Minder en duurdere aardappelen in Polen

7 September 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De aardappelopbrengsten in Polen vallen dit jaar behoorlijk tegen. Dit terwijl deze minder sterk verlaagd zijn, ten opzichte van andere Europese landen. Dit blijkt uit cijfers van het Poolse economische instituut voor de landbouw (de IERGZ).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de IERGZ zal de aardappeloogst in het land 10% tot 15% lager uitvallen dan in 2017, wat voornamelijk door de droogte komt. Deze verlaging komt bovenop de verlaging van het areaal: een afname van 29.000 hectare tot circa 300.000 hectare. Daarbij moet wel vermeld worden dat het aandeel fritesaardappelen juist groeit.

Toch zal er naar verwachting behoorlijk minder gerooid worden, in vergelijking tot de circa 10 miljoen ton die in 2017 gerooid werd. Als de verwachting van de IERGZ klopt, dan zal de totale aardappeloogst in het land dit jaar op ongeveer 8,5 miljoen ton uitkomen.

8,5

miljoen ton

zal naar verwachting in Polen gerooid worden

Aanzienlijke prijsstijgingen
Het Poolse instituut verwacht daarnaast flinke prijsstijgingen. Zij laten weten dat de situatie lijkt op de situatie die 3 jaar geleden speelde. Toen kwam de uiteindelijke opbrengst uit op 6,3 miljoen ton.

De prijzen op de Poolse vrije markt stegen in de afgelopen periode dan ook tot (omgerekend naar euro's) maximaal €30 per 100 kilo. Echter, de gemiddelde prijs ligt (omgerekend naar euro's) op een kleine €20 per 100 kilo. Het instituut verwacht dat de prijzen zeker tot in het late voorjaar van 2019 nog op het hoge niveau blijven hangen.

Gebonden aan contracten
Ook in Polen is het zo dat het gros van de telers aan een contract is gebonden. Met name de zetmeelaardappeltelers ervaren problemen. Er bevindt zich, mede door het weer, weinig zetmeel in de aardappelen, zo stelt de boerenvakbond van Polen. Wel moet daarbij opgemerkt worden dat de situatie in het land sterk verschilt.

In het zuiden van het land zijn de opbrengsten lager, terwijl deze in het noorden (in bijvoorbeeld West-Pommeren) over het algemeen prima zijn. Toch zullen de lagere opbrengsten in Polen betekenen dat de lagere opbrengsten in de rest van Europa minder goed gecompenseerd kunnen worden door het land dat wordt gezien als de achtertuin van de verwerkende industrie.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden