Inside Aardappelen

Belgische aardappelgroei komt tot stilstand

10 September 2018 - Niels van der Boom

Vooral in het midden en noorden van Nederland kunnen sommige aardappelgewassen profiteren van nagroei. Daarmee verschuift de situatie zich naar het zuiden, richting België en Noord-Frankrijk. Daar laten de aardappelgewassen het afweten. Dit beeld schetsen de proefrooicijfers van week 36.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name in Midden-Nederland viel in de afgelopen 2 weken regen van betekenis; lokaal viel de maandsom soms zelfs in enkele uren tijd. Daarmee komt de teller op 120 tot 130 millimeter. In het zuidwesten, oosten en noordoosten is dat gemiddeld veel minder. Ook in België en Noord-Frankrijk regende het weinig. Dit heeft gevolgen voor de aardappelopbrengst.

Groei bij Aviko
De proefrooicijfers van Aviko Potato tonen over week 36 nog wel enige mate van nagroei. Die zat in week 35 nipt onder de 50 ton bruto per hectare en komt daar nu iets boven. Het resultaat ligt daarmee zo’n 5 ton per hectare onder het voorgaande laagste resultaat. Het percentage 50 millimeter opwaarts neemt weinig toe. Voor het eerst in 5 weken is weer een toename van het onderwatergewicht te zien.

Handelshuis Van der Linde in Emmeloord heeft de laatste opbrengstcijfers voor dit seizoen gepubliceerd; deze slaan op week 37. Het gemiddelde over de 5 percelen komt uit op 55,78 ton per hectare bruto, met 85% 50 millimeter opwaarts en een onderwatergewicht van 398 gram. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt 62,43 ton met 87% grof.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)De aardappelgroei in België laat het afweten, vooral door een gebrek aan serieuze neerslag.

Geen nagroei in Wallonië
Een gebrek aan neerslag zorgt ervoor dat de percelen in België het nu massaal af laten weten. De actuele opbrengstcijfers bevestigen de lage opbrengst en fijne sortering (bij een hoog onderwatergewicht). In Wallonië staan de gewassen er beter voor, maar blijft het resultaat beneden gemiddeld. Bovendien wordt gerapporteerd dat de groei bijna stilstaat. Nagroei wordt niet langer verwacht, al zijn verschillen in de regio soms groot.

De bruto-opbrengst van Fontane kwam begin september op 37 ton per hectare uit, waarbij bijna 75% boven de 50 millimeter was. Het is onder het gemiddelde. Vorig jaar bedroeg de opbrengst 50 ton per hectare. Doorwas wordt nog waargenomen, maar de situatie verergert niet. Vooral in Vlaanderen hebben percelen met kwaliteitsproblemen en doorwas te maken, waardoor het onderwatergewicht afneemt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden