Shutterstock

Inside Aardappelen

Balans in proefrooicijfers kan worden opgemaakt

3 Oktober 2018 - Niels van der Boom

De proefrooicijfers van Aviko Potato tonen nauwelijks nog beweging. De groei is eruit en de oogst voor de lange bewaring is ondertussen gestart. Ook in België kan de balans worden opgemaakt. Naast een lage opbrengst, is ook de kwaliteit voor sommige rassen een groot probleem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De lijn in de grafiek van Aviko Potato verloopt vlak. De opbrengst staat op een kleine 55 ton per hectare; het gaat om bruto tonnen (40 millimeter opwaarts) over alle rassen in alle gebieden. Trekken we er 15% vanaf, dan kom je op een netto-opbrengst van 46,75 ton per hectare. Dat is veruit de laagste opbrengst in de afgelopen 5 jaar, en waarschijnlijk ook van de periode daarvoor.

Niet overal de slechtste
De grofte van de partijen nam nauwelijks meer toe, maar uiteindelijk zijn deze resultaten niet de slechtste. In 2016 waren de partijen namelijk nog fijner. Nu bevindt zo'n 80% zich in het percentage 50 millimeter opwaarts. Hetzelfde geldlt voor het onderwatergewicht (40 millimeter opwaarts), want dat is gelijk aan 2014 (385 gram). In de jaren 2015 en 2017 lag dit iets lager. Er werd echter niet eerder in week 31 gepiekt op een onderwatergewicht 400 gram.

44,3

ton

per hectare is het nettoresultaat van Fontane

Aardappelhandelshuis Bruwier uit het Belgische Waregem heeft zijn laatste proefrooicijfers voor Bintje en Fontane gepubliceerd. Fontane komt uit op 44,3 ton per hectare (netto), met bijna 75% in de maat 50 millimeter opwaarts. In de monsters zit nog 1.700 kilo ondermaat. Bruwier trekt 15% van de brutocijfers af voor het nettoresultaat.

Ondermaat
Bintje komt uiteraard nog lager uit; 34,2 ton per hectare, waarvan de helft grover is dan 50 millimeter. Hier komt nog bijna 3 ton bij die kleiner is dan 50 millimeter. Het onderwatergewicht van Bintje zit op 348 gram en die van Fontane op 395 gram.

Ten opzichte van vorig jaar, toen de opbrengsten op een zeer hoog niveau lagen, is het resultaat van Fontane 28% lager en die van Bintje zo'n 30%. Vergelijken we dat met het 5-jarig gemiddelde, dan is dat respectievelijk 20% en 30% minder. Dit bevestigt dat het land ongeveer 25% minder aardappelen gaat oogsten.

20% drijvers
Wat opvalt is dat het aandeel 'glasaardappelen' in de monsters van het aardappelhandelshuis meevalt. In de Bintjes zijn is 7% drijvers gevonden en in Fontane zijn die er zelfs nauwelijks. De cijfers die proefcentrum PCA publiceert tonen een heel ander beeld. Het centrum heeft 320 monsters beoordeeld. Hieruit blijkt dat bijna 20% van alle Bintjes met drijvers te maken heeft.

De partijen hebben een gemiddeld onderwatergewicht van 330 gram, met uitschieters naar 255 gram. In de rassen Fontane en Challenger komen veel minder drijvers voor. Afhankelijk van de locatie gaat het om maximaal 3%. Deze cijfers slaan op partijen die in week 39 zijn aangeleverd.

PCA noteert ook dat de kwaliteit van Bintje met doorwas op het moment sterk achteruitgaat. De primaire knollen zijn zo ver leeggezogen (door de secundaire knollen) dat er waterzakken ontstaan door het zeer lage zetmeelgehalte. De komende 2 maanden zorgen deze knollen voor veel problemen in de bewaring. Het lekvocht moet worden weggeventileerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden