Inside Aardappelen

Sneeuw en vorst bedreigen Canadese (aardappel)oogst

3 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Na flinke regenval hebben de Canadese akkerbouwers nu met sneeuw en vorst te maken. Dat is niet alleen een probleem voor de graangewassen, maar ook voor de aardappeloogst. Die is namelijk nog lang niet overal afgerond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aardappelrooiers die hun rondjes rijden over besneeuwde percelen. Het is een bijzonder beeld, maar in Canada komt het wel vaker voor. Dit jaar is de situatie echter zorgelijk. In het begin isoleert de sneeuw de aardappelruggen, waardoor toch geoogst kan worden. De stelregel is wel dat de aardappelen niet kouder dan 2 graden mogen zijn.

Graanoogst gestopt
Voorafgaand aan het winterweer viel gedurende de maand september al veel neerslag. In de provincie Manitoba viel zelfs 115 millimeter regen, wat net zoveel is als in de 3 maanden daarvoor. Akkerbouwers zitten midden in de tarwe-, gerst- en koolzaadoogst en de regen bemoeilijkt dat. Naar schatting ligt ongeveer 40% van de oogst nog op het land, goed voor 1,6 miljoen hectare. Er is 3 weken goed weer vereist om alles te oogsten. Boeren wachten totdat het weer opklaart. "Bij mooi vorstig winterweer kun je ook dorsen", zo is hun opvatting.

40

procent

van de percelen in Manitoba moet nog worden geoogst

Voor de aardappeloogst ligt dat iets anders. De aardappelen moeten eruit als het meer dan een paar graden vriest. Nu komt de temperatuur overdag nog boven 0 graden uit, maar de weersverwachting voorspelt dat dit volgende week niet langer het geval is. In de provincie Alberta moeten nog veel aardappelen worden geoogst, terwijl het landschap veranderd is in winterwonderland, schrijft telersorganisatie Alberta Potatoes. Het groeiseizoen is ook niet zonder problemen geweest, want de zomer verliep juist zeer droog.

Areaal stijgt
De meeste aardappelen worden op Prince Edward Island verbouwd. Op 2 staat Manitoba, gevolgd door Alberta en New Brunswick. Deze provincies telen samen 75% van alle Canadese aardappelen; vooral in Alberta is de teelt de laatste 20 jaar gegroeid en is het areaal verdubbeld. In Manitoba komt de groei uit op 35%. Op PEI daalde de oppervlakte de laatste 20 jaar juist met 20%. In Alberta schommelt het areaal rond de 22.500 hectare, waarvan een gedeelte pootgoed.

Alle Canadese provincies hebben met sneeuw te maken, maar vooral in de westelijke provincies is het winters. Dat is voor Alberta een groot probleem. De aardappeltelers die de oogst zelf binnen hebben, helpen collega’s. Volgens een insider zijn er veel grote bedrijven die nog tussen de 80 en 120 hectare moeten rooien. Hoe langer het rooiseizoen duurt, des te groter de kans op vorst. Bovendien ligt het rooitempo in deze omstandigheden fors lager.

Opbrengst gelijk aan 2017
De opbrengstcijfers van de Canadese aardappeltelersorganisatie UPGC zijn ongeveer gelijk aan vorig jaar. In Alberta werd vorig jaar gemiddeld 49 ton per hectare geoogst. Het resultaat voor dit jaar wordt op een gelijk niveau of iets lager ingeschat. Er heeft maar weinig nagroei plaatsvonden in de Russet Burbanks, mede door droogte en problemen met bosbranden in West-Canada.

De opbrengst voor Manitoba wordt geschat op 40 ton per hectare, waar dat vorig jaar nog 44 ton per hectare was. Op PEI komt die opbrengst uit op 36 ton per hectare, wat ongeveer gelijk is aan 2017.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden