Shutterstock

Inside Aardappelen

Markt Bintje ontwikkelt zich rampzalig

26 Oktober 2018 - 8 reacties

De markt van Bintje ontwikkelt zich rampzalig. De zeer slechte kwaliteit is hier debet aan. De vraag is wie wat met deze aardappelen kan en wat men ervoor wil betalen. Het aantal partijen dat de nauwelijks fritesgeschikte Bintje verwerkt, is uiterst beperkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Slechts een aantal (naar verluidt 2) Belgische fritesfabrieken hebben, door het tekort van onder meer Fontane, uit armoede Bintje aangesleept. Het aanbod van Bintje is overmatig en dat komt doordat telers het product niet kunnen (dan wel willen) bewaren.

De warme en droge zomer laat een spoor van ellende na in het ras. Naast het hoge percentage drijvers is er namelijk ook sprake van beschadigde knollen. Dit koment mede door de droge rooiomstandigheden, met als gevolg rotte knollen.

Overaanbod
Het overaanbod van Bintje (in verhouding tot het relatief beperkte aantal afnemers) laat de marktprijs imploderen (ten opzichte van andere rassen). Daar waar er kortgeleden voor Bintje (met bestemming frites) nog €22,50 per 100 kilo betaald werd, is dat vandaag de dag (week 43) slechts gemiddeld €16 (Belgapom €15 en PCA/Fiwap €15 tot €19).

De telers die de probleempartijen afleveren, krijgen achteraf ook nog de rekening van het zoutbad en transport voor de kiezen. Daardoor wordt er in sommige gevallen niet eens €10 per 100 kilo (netto) uitgekeerd. De prijs (netto) staat in schril contrast met andere fritesrassen (zoals Fontane en Innovator), waarvan de marktprijzen tussen €25 en €29 per 100 kilo liggen.

Bewaren geen optie
Insiders verwachten dat het aanbod van slechte Bintjes voorlopig nog zal aanhouden, immers lang bewaren is geen optie. Echter, door de snelle (gedwongen) afvoer en het grote percentage niet te gebruiken aardappelen (met een zeer laag rendement), is de verwachting dat een groot deel rond de jaarwisseling geruimd zal zijn.

Daarnaast is er een grote kans dat het in het eerste kwartaal van 2019 zeer lastig wordt om nog een notering voor het ras Bintje op het bord te krijgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden