Shutterstock

Inside Aardappelen

Nederlandse fritesexport verliest terrein

15 November 2018 - Niels van der Boom

Terwijl Europese fritesproducenten verwikkeld zijn geraakt in een nieuwe anti-dumpingzaak, tonen recente exportcijfers wat het effect kan zijn van dergelijke maatregelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel is de fritessector vooral druk met de anti-dumpingklacht van het Zuid-Amerikaanse land Colombia. Het wordt hierbij gesteund door de politiek en de Europese Commissie. De impact van een importheffing is groot, dit is ook zichtbaar in de cijfers van bijvoorbeeld Brazilië.

België profiteert
In de huidige zaak met Colombia heeft vooral België een groot belang. Zij zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de export naar dit land. Brazilië hanteert de grootste heffing op Nederlandse frites. De Belgische fritesfabrikanten kwamen er relatief mild vanaf, wat terug te zien is in de cijfers.

17

procent

nam de fritesexport naar Brazilië af

Het gevolg is dat België met buurland Argentinië inmiddels bijna de volledige friteshandel richting dit land in handen heeft. De Verenigde Staten spelen een kleinere rol, omdat zij niet concurrerend zijn op prijs. Dat geldt ook voor Turkije. In 1 jaar tijd hebben de 2 landen hun grip op de Braziliaanse markt fors verstevigd. 

Nederlands aandeel daalt
Volgens wereldwijde handelsdata staat Nederland nog wel op plek 3. Het exporteerde over 12 maanden ruim 50.000 ton frites richting Brazilië, een min van 17% ten opzichte van de periode daarvoor. In diezelfde periode zag België zijn volume verdubbelen. Toch is de handel nog altijd goed voor een exportwaarde van $155 miljoen reaal, die daarmee wel licht is toegenomen.

De export vanuit de Verenigde Staten nam in 12 maanden tijd met bijna 75% af. Voor Frankrijk is dat ruim 25%. Het fritesvolumes dat deze landen exporteren, ligt echter fors lager dan de top 5. Die wordt afgesloten door Duitsland, waar de handel met ruim 10% daalde.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden