Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt op hoog niveau het jaar uit

28 December 2018 - Redactie Boerenbusiness

Op Oudejaarsdag zijn de agrarische termijnmarkten gesloten. Dit betekent dat de slotnotering van vrijdag 28 december de laatste van dit jaar is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is overigens niet de hoogste slotnotering van dit seizoen, want die werd in week 31 behaald (€32). De opvallende beweging op de laatste handelsdag van het jaar is min of meer toe te schrijven aan de forse verhoging van de Belgapomnotering voor week 52.

Bintje maakt reuzenstappen
Met name voor het ras Bintje worden reuzenstappen gemaakt van €10 per 100 kilo. De actuele notering staat nu op €25, met als stemming 'vast'. Met de tot nu toe bekende noteringen zou de cash settlement in week 1 van 2019 een forse stap kunnen maken, wat tevens ook de reden is dat de termijnmarkt een stijgende trend laat zien.

De verwachting dat de onderkant van de markt en dan met name het ras Bintje stappen zou kunnen maken, is uitgekomen. De noteringen voor het middensegment (als je dat zo mag zeggen) van rassen als Fontane en Challenger liggen gemiddeld tussen €27 en €30 per 100 kilo.

Het wordt nog spannend 
Het bovensegment (zoals Innovator met de gewenste kwaliteit) komt nu nadrukkelijker rond het niveau van €30 te liggen. De hamvraag is hoe het nieuwe jaar zal worden ingegaan. De verwachting is dat de stijgende trend aanhoudt, gezien het beperkte volume dat beschikbaar is. Dat het spannend wordt, snapt iedere belanghebbende.

Welk prijsniveau nu daadwerkelijk gehaald gaat (en kan) worden is de vraag. Het voorjaar (laat of vroeg) zal ook een bepalende rol spelen. In ieder geval is 1 ding zeker, want medio juli weten we welk pad de hazen hebben gelopen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden