Agrifoto

Inside Aardappelen

Lage verwerking houdt Britse voorraad hoog

23 Januari 2019 - Niels van der Boom

De aardappelvoorraad bij Britse aardappeltelers ligt fors lager dan vorig seizoen. Echter, in vergelijking tot de jaren daarvoor valt het nog mee. Dit omdat dat de verwerkers en afnemers minder aanspraak hebben gemaakt op de voorraad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit een ledenonderzoek van AHDB Potato blijkt dat er op 1 december 2,97 miljoen ton consumptieaardappelen in de opslag lag. Dit betekent dat er sinds de oogst 1,92 miljoen ton is afgenomen en verwerkt. Dat is 50.000 ton minder dan in seizoen 2017/2018 en 41.000 ton minder dan in seizoen 2016/2017.

Zuinig zijn
Eind november 2016 lag de voorraad echter nog lager (2,92 miljoen ton). Ondanks de extreem lage oogst, is de voorraad dus niet desastreus laag te noemen. De afnemers zijn zuinig omgesprongen met de beschikbare aardappelen en ook zijn telers veel minder happig om zaken te doen. De afnemers hebben als voordeel gehad dat er lang op de oude voorraad geteerd kon worden.

Het verschil met dezelfde peildatum in 2017 bedraagt 65.000 ton. Echter, in vergelijking tot 2016 ligt er 5.000 ton meer in opslag. Het verschil met 2012 bedraagt zelfs 31.000 ton. De verwerking lag toen namelijk op een fors hoger niveau. Dit seizoen was op 1 december 39% van de oogst verwerkt, tegenover 42% gemiddeld.

Kwaliteit
Het verschil in kwaliteit is ook van invloed op de voorraadcijfers. De telers met slechte kwaliteit hebben snel zaken gedaan, terwijl de goede partijen juist lang worden vastgehouden. De afnemers springen zo zuinig mogelijk om met de aardappelen en verlaagden hun kwaliteitseisen om over voldoende product te beschikken.

Eind januari voert AHDB Potato een nieuwe voorraadpeiling uit. De cijfers, samen met de voortgang van het poten, bepalen volgens de organisatie grotendeels de prijsvorming. Wie rekent op torenhoge prijzen kan van een koude kermis thuiskomen; zeker wanneer de markt anders beslist en de afnemers hun product elders kunnen aankopen.

Vroeg voorjaar
Het warme weer van deze winter heeft er niet alleen voor gezorgd dat het poten van primeuraardappelen vlot verloopt, maar het is ook een kunst om het product in de bewaring goed te houden. Lukt dit niet, dan zorgt het voor een geforceerd aanbod. Een groter aanbod van lage kwaliteit werkt echter weer negatief op de prijs.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden