Shutterstock

Inside Aardappelen

Verwerkers kopen fors extra in het buitenland

24 Januari 2019 - Anne Jan Doorn - 12 reacties

Nederlandse en Belgische aardappelverwerkers halen op het moment overal aardappelen vandaan om de huidige tekorten op de markt in te vullen. Daarbij zijn met name Frankrijk en Engeland in beeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Britse exporteurs zijn druk met het verladen van aardappelen richting Nederland en België. De Franse aardappeltelersorganisatie UNPT meldt daarnaast dat er ook vanuit Frankrijk behoorlijk wat aardappelen deze kant op komen. 

Veel vraag in Frankrijk
Frankrijk werd het minste getroffen door de droogte van afgelopen zomer (in verhouding tot de rest van Europa). De totale aardappelopbrengst lag ongeveer 10% lager. Echter, het land exporteert doorgaans het meeste in Europa en wordt nu dan ook min of meer leeggekocht; onder meer Oost-Europa en Spanje vragen om extra aardappelen uit Frankrijk.

Frankrijk is doorgaans de belangrijkste leverancier voor de Belgische verwerkers. Echter, in dat land lag de opbrengst circa 30% lager, waardoor de export vanuit Frankrijk sterk is toegenomen. Er zou 70% extra richting België zijn geëxporteerd. Ook de export naar Nederland is met bijna 50% toegenomen, al gaat dit om kleinere hoeveelheden.

Engeland levert extra
Ook vanuit Engeland komen berichten dat de Nederlandse en Belgische aardappelverwerkers veel aardappelen opkopen. De combinatie met een redelijke oogst (ten opzichte van andere Europese landen) en een zwakke pond, maakt Britse aardappelen aantrekkelijk.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden