Agrifoto

Inside Aardappelen

Stemt recordresultaat Aardappelbingo tevreden?

19 April 2019 - Niels van der Boom

De DCA Aardappelbingo voor oogst 2018 is op het hoogste niveau sinds zijn bestaan uitgekomen. De bingo toont aan dat emotieloos handelen op de aardappeltermijnmarkt loont en tevens een hoog rendement oplevert. Dit jaar zit er echter wel een kleine kanttekening aan het verhaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA Aardappelbingo heeft het beste resultaat in 12 jaar tijd neergezet. De eindstand komt uit op €26,34 per 100 kilo. Het verschil met oogst 2017 bedraagt maar liefst 190%, want toen werd de op 1 na laagste prijs genoteerd.


Voordeel van bingo
Het vorige record stamt van oogst 2012. Toen noteerde de Aardappelbingo een eindresultaat van €22,26 per 100 kilo, slechts 2 keer eerder (in 2010 en 2016) werd de grens van €20 aangetikt. Echter, in de 'dure jaren' is de bingo minder voordelig, ten opzichte van 'goedkope jaren'. Dan profiteert de termijnmarkt namelijk van een hoger prijsniveau in de oogst, al daalt die vervolgens wel. Vorig seizoen was dit duidelijk merkbaar, seizoen 2018-2019 toont het tegenovergestelde beeld.

Dit kunnen we duidelijk maken door een knip te zetten in de 3 periodes voor de oogst (week 32) en de 6 periodes na oogst. Gemiddeld komt de Aardappelbingo na de oogst uit op een eindresultaat van €30,88 per 100 kilo, een prijs die 17% hoger ligt. Het bingospel heeft een voorspellende waarde voor de aardappelpools, die het resultaat in juni bekendmaakte. De verschillende pools, zonder voorverkoop, noteren waarschijnlijk een resultaat rond of boven die €30 per 100 kilo.

Uitzonderlijk prijsniveau
Ook oogst 2010 en 2012 tonen een dergelijk resultaat. Het verschil tussen met de prijs voor en na de oogst kwam toen respectievelijk uit op 20% en 17%. Tussen week 4 en week 9 bereikte de Aardappelbingo zijn hoogste prijs: €32,50. Dit is tevens de hoogste individuele prijs ooit in de bingo. In de 9 opgesplitste periode werd in 4 gevallen een prijs boven €30 genoteerd. Dat is uitzonderlijk te noemen.

Donderdag 25 april is de laatste handelsdag voor het contract 'April 2019' op de EEX aardappeltermijnmarkt in Leipzig. Donderdag 18 april eindigde de cash settlement op €27,80. Met nog 2 slotnoteringen te gaan, is de cash settlement niet in beton gegoten. Met name omdat de Belgische en Franse inbreng onder druk staat kan het niveau van de cash settlement verder afnemen. Op het huidig niveau bedraagt het prijsverschil tussen de gemiddelde slotnotering en de Aardappelbingo €1,46.

Vergeleken met andere
De gemiddelde fritesaardappelnotering van PotatoNL komt over dezelfde periode uit op €20 per 100 kilo. Het prijsverschil van €6,34 is fors. Ook dit is te wijten aan het feit dat de beurs tot begin juli laag noteerde, mede door het lage prijsniveau van de oude oogst. Het verschil met de DCA PAT-Index is kleiner en zelfs tegenovergesteld. Die komt over de periode van de Aardappelbingo uit op een gemiddelde van €28,48. Daarmee eindigt hij in prijs 8% hoger.



De verkoopmomenten voor oogst 2019 zijn inmiddels bekend. In de DCA Aardappelbingo wordt het oogstjaar in 9 blokken van 6 weken opgeknipt. Voor ieder van de periodes wordt een bingobal getrokken. Het nummer op de bingobal correspondeert met een specifieke verkoopdag. Volledig emotieloos wordt zo de verkoopstrategie bepaald.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden