Agrifoto

Inside Aardappelen

Poolprijs Eriva presteert boven verwachting

26 Juni 2019 - Anne Jan Doorn

Eriva presenteerde dinsdag 25 juni de uitbetalingsprijs van de consumptieaardappelpool aan haar telers. Zowel de telers als de poolcommissie waren zeer tevreden over de behaalde prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde uitbetalingsprijs komt op €30 per 100 kilo (exclusief btw) terecht. Deze prijs is van toepassing op week 13 en geldt voor bijna alle rassen van 35 millimeter opwaarts. Alleen voor Maritima en Agria voor export was de norm 40 millimeter opwaarts. Ook de bewaarvergoeding ligt hoger dan normaal: €0,125 per 100 kilo, per week.

Premies per ras
De premie per ras is het hoogste voor Agria. Op aardappelen van dit ras die bestemd zijn voor verwerking, staat een plus van €1,20. Voor Agria's die zijn bestemd voor de export, ontvangen de telers een plus van €2,40. Voor Innovator en Lady Anna staat de plus op €0,75. Deze rassen maken een groot deel uit van de pool. Voor de andere rassen geldt de standaard uitbetalingsprijs.

"Voor de telers lag deze prijs boven verwachting en ook wij zijn tevreden", zegt Michel van Oijen in een reactie. "We hebben zoveel mogelijk handel gedaan op prijzen boven de €30 per 100 kilo en zo alle kansen gepakt om een poolprijs van €30 te kunnen realiseren. Alles viel dit jaar op zijn plek."

Pool blijft interessant
Het zwaartepunt van de leveringen lag dit seizoen in week 9. De pool liep van week 44 tot week 26. "We hebben eerder verkocht dan anders en aan alle verplichtingen met afnemers kunnen voldoen", meldt Van Oijen. Eriva heeft met de pool over de periode van oogst 2009 tot en met 2018 een gemiddelde prijs van €15,98 per 100 kilo gerealiseerd. "Het toont aan dat de pool een interessant alternatief is voor vastprijscontracten. Ook laat het zien dat groei nog steeds mogelijk is", besluit hij.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden