Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

MH gaat vrijuit in aardappelteelt

6 Augustus 2019 - Niels van der Boom

Met het verdwijnen van de kiemremmer CIPC worden de telers nog afhankelijker van de werkzame stof maleïnehydrazide als kiemremmer in uien en consumptieaardappelen. In het Verenigd Koninkrijk raakte maleïnehydrazide (MH) in opspraak en mocht behandeld product niet langer als veevoer worden afgezet. Die beperking is nu opgeheven.

De uiensector zat in 2017 met geknepen billen, want toen besloot de Europese Commissie opeens om de licentie van maleïnehydrazide niet te verlengen. Uiteindelijk wist de gehele agrarische sector het tij echter te keren.

Vanaf 1 november 2018 gold voor MH een beperking bij de toepassing in consumptieaardappelen in het Verenigd Koninkrijk. De aardappelen of aardappelreststromen die bestemd waren voor de veevoerindustrie mochten niet met MH behandeld zijn. Erg lastig voor een sector die zijn reststromen juist circulair afzet binnen de keten.

MH veilig verklaard
De Britse tegenhanger van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb): Chemicals Regulation Division (CRD), heeft eind juli echter bepaald dat de beperking per direct wordt opgeheven. Hierdoor gaan alle kiemremmers met de werkzame stof maleïnehydrazide vrijuit. Het gaat om de bij ons bekende Crown MH en ook Fazor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden