Agrifoto

Inside Aardappelen

Fysieke aardappelmarkt lijkt uitgebodemd

30 Augustus 2019

Met de overgang van de vroege oogst naar de hoofdoogst lijkt het aanbod minder dwingend te worden. Een feit is wel dat de vroege aardappelen zelden zo vroeg zijn afgehandeld, wat maakt dat de markt 'schoon en gezond' aanvoelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In seizoenen met voldoende aardappelen in het vooruitzicht, zorgde het 'bulldozer-effect' meestal voor een valse start van de markt. Echter, daar is dit seizoen geen sprake van. Het nieuwe seizoen is meer dan op tijd begonnen. Dit na het extreme jaar van 2018, toen de laatste aardappelen bijeen geschraapt moesten worden en er dus al snel werd overgegaan op de nieuwe oogst.

Onveranderde notering
Belgapom noteert vrijdag 30 augustus weliswaar onveranderd (€10,00 per 100 kilo), maar hanteert daarbij wel een vaste stemming. Dat is vaak een voorbode van een mogelijke stap(je) omhoog in de week erop. Vanuit het veld wordt gemeld dat de telers minder vaak bereid zijn om op basis van de huidige prijsniveaus te leveren. Er lijkt dan ook geen druk te zijn en het mooie weer van de afgelopen week zorgt voor een wat positievere stemming.

Deze vriendelijkere stemming is terug te zien in de termijnmarktnotering voor april 2020, want deze notering heeft de weg richting het niveau van €15,00 weer gevonden. Dit na de dip richting €11,50 een aantal weken geleden.

Zetmeel- en vlokkenindustrie
Een andere belangrijke factor voor een stevige fundering, is de ondertoon in de zetmeel- en vlokkenindustrie. De opbrengsten in de belangrijkste zetmeelaardappelgebieden vallen dit seizoen voor de tweede keer op rij tegen. Daarbij hebben met name het noordoosten van Nederland en het noorden van Duitsland last gehad van de langdurige droogte, wat nu een matige oogst tot gevolg heeft.

Door het flink terugzakken van de marktprijs voor fritesaardappelen is de animo van telers met dubbeldoelrassen om aan de industrie te leveren, verminderd. Overigens zijn de Nederlandse verwerkers niet of nauwelijks aan de markt, wat komt door de hoge contractdekking. Echter, wegens de transportkosten is het voor de telers met dubbeldoelrassen, op basis van de huidige marktprijzen, ook niet interessant om aan de Belgische industrie te leveren.

Consumptieaardappelen
Voor de consumptieaardappeltelers geldt echter het omgekeerde. Zouden de prijzen van consumptieaardappelen verder zakken (bijvoorbeeld naar €8,00), dan wordt het voor consumptieaardappeltelers interessant om de afzet te zoeken bij de zetmeelindustrieën. Daarmee wordt een natuurlijke bodem in de markt gelegd. De angst van extreem lage prijzen (zoals in oogstjaar 2017 het geval was) lijkt niet aanwezig. Het vertrouwen in een 'normale prijsvorming' krijgt de overhand. 

De verwachting is niet dat de vraag overhaast zal toenemen. Dit omdat de verwerkers het grotendeels kunnen redden met de contracten. Echter, het feit dat het aanbod wat opdroogt, zorgt ervoor dat de mogelijkheid voor een lichte stijging in de markt aanwezig is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden