Shutterstock

Inside Aardappelen

Brits aardappelareaal draait onverwacht bij

23 September 2019 - Niels van der Boom

Het areaal aardappelen in Groot-Brittannië toont voor oogstjaar 2019 toch een klein plusje. Dat becijfert overheidsdienst AHDB Potato op basis van nieuwe informatie. Eerder werd het areaal op onveranderd of met een licht minnetje ingeschat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

AHDB Potato raamt het areaal voor oogstjaar 2019 nu op 118.950 hectare, gebaseerd op data van 90% van het Britse telerbestand. Dit cijfer omvat alle aardappelen in Engeland, Wales en Schotland. Noord-Ierland en de Britse eilanden als Orkney en Shetland zijn niet in deze cijfers verwerkt. Met het cijfer plust het areaal met 1% ten opzichte van 2018, al blijft het daarmee een van de laagste arealen ooit uitgeplant.

Retailsegment daalt
Veel segmenten zijn in areaal gestegen dit jaar, zo blijkt uit de gegevens. Met een plus van 1.600 hectare is het retailsegment het sterkst gestegen. Dit is eveneens terug te zien in de populaire rassen. Het areaal voor de verwerking nam als een van de weinigen licht af: -1% naar 36.100 hectare. In 2015 lag het areaal nog lager. AHDB onderschrijft dit doordat minder chipsaardappelen zijn geplant. De oppervlakte fritesaardappelen blijft gelijk.

Wat opvalt, is een piek in de vraag naar aardappelen voor de verse frites (die bijna allemaal via de 10.500 'fish and chips-shops' worden verkocht). Het areaal bestemd voor 'fresh chipping' komt uit op 13.400 hectare, wat 3% meer is dan in 2018. Het ras Agria doet het hier bijzonder goed, al is dit ras in het Verenigd Koninkrijk nog steeds beschermd door middel van een licentie.

Rassenverschuiving
Het ras Maris Piper blijft verreweg het grootste ras van het land (16.110 hectare). De oppervlakte is dit jaar met 6,5% toegenomen. Markies staat op plek 2 (6.000 hectare) en is met bijna 7% gegroeid. Maris Peer maakt de top 3 af: 3.900 hectare, maar toont een min van 25%. Innovator is gegroeid naar 3.460 hectare, een plus van bijna 27%. Royal groeit eveneens fors met bijna 9%.

Het chipsras Lady Rosetta daalt met 22% vanwege de populariteit van het ras Taurus, eveneens een ras voor chipsfabrieken. Ook het in Nederland bekende VR808 groeide procentueel gezien flink (+60%). De daling van het ras Maris Peer is volgens AHDB het gevolg van een krimpende markt voor krielaardappelen (salad potatoes). Dit marktaandeel wordt nu veelal gevuld door Meijer’s Jazzy.

Gematigd seizoen
Ten opzichte van het Europese vasteland kent het Britse eiland dit jaar een gematigd groeiseizoen. Het voorjaar startte droog, maar eindigde in veel regio’s nat. De grote aardappelgebieden in het oosten van het land zijn echter nog steeds droog. De insiders in deze regio spreken over een opbrengst die slechts de helft van het gemiddelde haalt. Er zijn echter grote verschillen merkbaar per ras.

De beschikbaarheid van pootgoed was dit seizoen een groot probleem voor de Britten. Mede daardoor is het areaal niet verder gestegen. Voor 2020 wordt Agria aangeboden voor £690 per ton (€780 per ton). Af land wordt op dit moment voor fritesaardappelen €13,50 per 100 kilo betaald. Dat niveau ligt hoger dan elders in Europa, maar fors lager dan een jaar eerder. Toen liep de prijs van vrije fritesaardappelen (Agria) op tot boven de €45 per 100 kilo.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden