Inside Aardappelen

De aardappeloogsttrein van 2019 is vertrokken

27 September 2019

Aan het einde van september komt de hoofdoogst van fritesaardappelen langzaam op stoom. In het gros van de percelen ligt het aardappelgewas doodgespoten te wachten tot ze wordt gerooid. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn meldingen van problemen met het onderwatergewicht in diverse percelen, wat een aantal telers dwingt tot het doodspuiten van het gewas uit te stellen. Vooral in Frankrijk en België is er vertraging in de oogst vanwege de extreem droge omstandigheden daar. Telers melden dat oogstten aan het begin van de week onmogelijk was, aangezien er 30 tot 40% grond mee kwam in de vorm van harde kluiten.

België en Frankrijk lijken met de hoofdoogst dan ook het minst ver te zijn gevorderd. Insiders melden dat daar maximaal 20% van de hoofdoogst eruit is. In Duitsland gaat het iets vlotter. In de deelstaten Beieren en Nedersaksen is ongeveer 30% van de aardappeloogst binnen. In Noordrijn-Westfalen zijn telers minder ver gevorderd, daar wordt gemeld dat maximaal 10% geoogst is. De tafelaardappeloogst in Duitsland is inmiddels wel voor 85% binnen, net als het pootgoed.

Nederland tussen oogstprogressie in
In Nederland zit de telers tussen de Belgisch, Franse en de Duitse oogstprogressie in. In ons land ligt volgens de prognoses uit het veld ongeveer 25% van de hoofdoogst veilig achter de planken. Als we naar het weer kijken, kan het nog weleens spannend worden. Als de verwachtingen uitkomen, wordt er de komende 14 dagen niet veel geoogst. De grond laat het wel toe, want deze is extreem droog en kan veel water bergen. Maar je hebt ook droge dagen nodig om te kunnen rooien.

Alle oogstontwikkelingen lijken langs de fysieke markt van zich af te laten glijden. Voor de zesde week op rij noteert Belgapom €10 en laat daarmee een heel vlakke lijn zien. De verwachting was dat de prijs iets opliep, aangezien de aanvoer door droogte steeds moeilijker wordt. Opvallend is dan ook om te zien dat dit niet gebeurd. De verwerkers zijn dus bereid om veel geld te betalen voor transport om zo de thuismarkt rustig te houden.

Veel aardappelen verplaatst
Sowieso worden er op dit moment veel aardappelen verplaatst door heel Europa. Fontane van Frankrijk naar Nederland, Innovator van Nederland naar Frankijk en van Duitsland naar Polen. En en vanuit alle buurlanden van België worden aardappelen afgeleverd bij de Belgische verwerkers. Blijkbaar worden eerder de transportkosten voor lief genomen, dan de teler mee te laten profiteren van de nijpende vraag.

Na de oplopende prijzen laat de termijnmarkt door uitblijvende nagroei nu een zijwaartse beweging zien. Dit wordt vooral ingegeven door het feit dat de fysieke markt geen stijgende prijzen in de verschillende noteringen laat zien. Daarmee krijgt de termijnmarkt een behoorlijke verwachtingswaarde versus de dag/spotmarkt. Kopers worden daarmee afwachtend en willen eerst een bevestiging zien van een stijgende fysieke markt, voor er weer meer geld op de termijnmarkt wordt betaald.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden