Inside Aardappelen

Is er genoeg pootgoed voor stevige vraag?

7 November 2019 - Jeannet Pennings - 15 reacties

Er is afgelopen seizoen geld verdiend in aardappelen en dat is te merken in de vraag naar pootgoed. Jan van Hoogen, de directeur van Agrico, bespeurt optimisme in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Droogte is altijd goed", lacht Van Hoogen als we hem spreken tijdens de jaarlijkse rassenshow van Agrico. De voorman doelt op de hoge aardappelprijzen na de tegenvallende opbrengsten van vorig jaar. "In Noord-Afrika ligt de situatie wat anders, maar in Europa is vrijwel overal geld verdiend. We verwachten dan ook veel vraag en goede prijzen.” Ook de situatie in Oost-Europa speelt een rol. “Door de droogte in Polen is daar een fors tekort aan aardappelen. Hetzelfde geldt voor landen als Roemenië en Tsjechië. Ze willen allemaal meer pootaardappelen hebben."

Of aan die stevige vraag voldaan kan worden, moet nog blijken. "De opbrengsten liggen iets onder het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar", schat Van Hoogen. Daarbij zal er in tegenstelling tot vorig jaar geen groot verschil in beschikbaarheid zijn tussen de vroege rassen en de fritesaardappelen. "De verschillen die er zijn, spelen op gebiedsniveau. De opbrengst is vooral afhankelijk van of er wel of niet beregend kon worden."

Betere verhouding
De aardappeloogst kreeg afgelopen weken veel neerslag te verduren en verloopt op sommige plekken moeizaam. "Afgelopen week is er echter veel gebeurd", zegt Van Hoogen. Volgens hem zit er momenteel nog een paar procent pootaardappelen in de grond. "Ongeveer 30% van de oogst moet nog gesorteerd worden", zegt Van Hoogen, dus exacte cijfers heeft hij niet. "Wel is duidelijk dat de verhouding pootgoed/bovenmaats beter is dan vorig jaar."

Ook over de kwaliteit is de voorman van Agrico tevreden. "Er zijn duidelijk minder problemen met virus en schurft dan vorig jaar. Aan het begin van het seizoen hebben we wel wat last gehad van Erwinia, maar de droogte heeft goed gedaan." Al met al een heel ander beeld dan aan het begin van de zomer verwacht werd. "Het jaar 2018 was een uniek jaar. Toen was het een hele klus om iedereen zo goed mogelijk te bedienen met onze tafel- en pootaardappelen. De zomer van 2019 leek dezelfde kant op te gaan, maar gemiddeld genomen hebben we meer aardappelen dan vorig seizoen."

Zorgen om klasseverlagingen
De uitdagingen die er nu zijn, gaan met name over de nacontrole. "Vooral in de hogere klassen pootgoed leidt dit tot veel teleurstellingen." Agrico dringt er bij NAK op aan om in de nacontrole voorrang te geven aan de vroege rassen bestemd voor overzeese bestemmingen. Van Hoogen: "Er zijn telers die wel 2 keer een nakeuring aanvragen wat ontzettend veel tijd kost. Ons advies: laat de fritesrassen dan nog even liggen, die kunnen in januari ook nog gedaan worden."

Van Hoogen concludeert dat de sector moet leren omgaan met steeds meer extreme weersomstandigheden. "Gelukkig is de aardappel een sterk gewas. 2019 was een redelijk extreem jaar, maar de aardappel heeft het net volgehouden." Ondertussen werkt Agrico aan nieuwe, robuuste rassen die te zien zijn tijdens de rassenshow 2019. Speciale aandacht was er voor Paradiso, Carazon, Lugano en Levante, de 4 rassen die in 2019 op de Nederlandse Rassenlijst zijn geplaatst. De betreffende kwekers ontvingen hiervoor een award als beloning.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden