Shutterstock

Inside Aardappelen

Vraag naar witvlezige aardappelen neemt toe

17 Januari 2020 - 8 reacties

Alhoewel de termijnmarkt doet vermoeden dat het allemaal rustig voortkabbelt op de aardappelmarkt, lijkt er toch voorzichtig beweging in te komen. De noteringen in Noordwest-Europa geven een stabiel tot prijshoudend beeld, waarbij België en Frankrijk voornamelijk geelvlezige rassen noteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verwerkers hebben op korte termijn voldoende aardappelen beschikbaar en ook voor partijen die worden aangeboden vanwege kwaliteit gaan de verwerkers niet actief de weg op. Vooral handelaren klagen over weinig handel en het moeizaam kunnen afzetten van aardappelen richting export en verwerking.

De exportmarkt loopt wel, maar niet hard. De prijzen staan iets onder druk en het volume is niet groot. Oost-Europa zou door de droge zomer extra vraag hebben, maar door het zachte weer en het uitblijven van de winter leidt dit vooralsnog niet tot hogere prijzen. Engeland biedt kansen, maar voor de Kerst was de vraag daar groter dan na de jaarwisseling.

Bovenkant van de markt
Opvallend is dat de laatste week de vraag naar witvlezige aardappelen toeneemt (Innovator en Markies). Deze rassen bepalen duidelijk de bovenkant van de markt. Verwerkers in Nederland zijn opzoek naar witvlezige aardappelen. Vrije aardappelen van de genoemde rassen zijn echter dun gezaaid.

Door de schaarste van pootaardappelen afgelopen seizoen zijn er vorig jaar weinig vrije aardappelen van de rassen Innovator en Markies geplant. Ook de oogst van Innovator af land viel tegen in zowel kilogrammen als in lengte. De teelt van Innovator op zandgronden is niet goed verlopen door de impact en gevoeligheid van dit ras bij extreem heet en droog weer.

Geen uitwijkmogelijkheden
De wereldwijde belevering van de fastfoodketens (McDonald's, BurgerKing, enz.) vraagt om witvlezige lange aardappelen en daar zijn niet veel vrije en extra aardappelen van beschikbaar. Door de problemen van de oogst in de Verenigde Staten en Canada lijkt dat ook geen mogelijkheid om daar naar uit te wijken.

Vandaag (vrijdag 17 januari) werd Innovator verhandeld (zie VTA lijst) voor levering voor half mei voor €20,50. De kans dat het prijsverschil tussen wit- en geelvlezige aardappelen verder uit elkaar gaat lopen, lijkt dan ook reëel.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden