Eigen foto

Inside Aardappelen

HZPC poolprijs blijkt coronaproof

12 Juni 2020 - Niels van der Boom

Pootgoedhandelshuis HZPC is te spreken over de uitbetalingsprijs die het, over oogstjaar 2019, aan haar telers kan presenteren. De coronacrisis heeft geen afbreuk gedaan aan de prognoseprijs die het eerder naar buiten bracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitbetalingsprijs voor oogst 2019 komt op €38,06 per 100 kilo uit. Dit is het gemiddelde van alle pootgoedrassen in de pools en alle kwaliteiten klasse S tot en met A. De prijs is exclusief de afdracht van kwekerslicenties en er wordt gerekend met een gemiddelde kwaliteit. Oogstjaar 2019 zet daarmee het op 1 na hoogste resultaat neer. Over oogstjaar 2018 kwam de prijs op €42,22 uit.

Niet al het pootgoed verkocht
"De definitieve prijs is nagenoeg hetzelfde als de prognoseprijs die in maart is gecommuniceerd", laat Europees directeur Lilian Escalon weten. "Niet al het pootgoed is verkocht door de bijzondere afloop van dit seizoen, zoals eerder al verwacht werd. Vanaf maart daalde daarnaast de verkoopprijs van bovenmaats pootgoed en voor partijen die niet als pootgoed afgezet konden worden." Escalon ziet ook positieve punten. Zo steeg de vraag naar tafelaardappelen.

Vrees vooral voor exportmarkten
Voor komend oogstjaar heeft HZPC geen wijzigingen gedaan in hun pootgoedareaal of rassenpakket. Dat laat Gerard Backx, CEO van HZPC, desgevraagd weten. "Toen de perikelen begin maart begonnen hebben we hier serieus naar gekeken en besloten niets te doen. Het uitgangsmateriaal stond al bij de telers. Zij hebben geen alternatieven voor de aardappelteelt en het schuiven in uitgangsmateriaal betekent een gigantische operatie."

Backx is niet het meest ongerust over de fritesaardappelsector maar juist de pootgoedexport. "Veel landen worden financieel zeer zwaar getroffen. Dit betekent dat zij over veel minder harde valuta beschikken. Neem landen als Cuba of Egypte, die het grotendeels van het toerisme moeten hebben. Dit is volledig weggevallen. Normaalgesproken koopt Cuba in mei zijn Nederlandse pootgoed. Dit jaar bleven de Cubanen thuis en wachten ze af. Ook landen die grotendeels van de olie leven zijn zwaar getroffen, wat een effect kan hebben."

Procenten minder
De CEO is er eerlijk in dat het maken van een toekomstvisie extreem moeilijk is momenteel. Hoeveel de export getroffen wordt valt niet te zeggen. Het pootgoedhandelshuis rekent vooralsnog met enkele procenten minder export, geen tientallen. "Hopelijk krijgt de voedselsector prioriteit in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen."

Aardappelverwerkers hebben dit voorjaar een fors volume pootaardappelen niet afgenomen, doordat zij consumptietelers hebben gestimuleerd minder aardappelen te telen. Deze aardappelen zijn onder andere aan HZPC terug geleverd. Het handelshuis heeft dit uitgangsmateriaal niet zelf vrij aan consumptietelers verkocht, zegt Backx. "Hiervoor moet een andere afzetmarkt gevonden worden." Handelshuizen en verwerkers hebben meerjarige afspraken voor de levering van pootgoed. Deze bieden volgens Backx wel enige flexibiliteit om in het volume te sturen. Of in 2021 minder fritesaardappelrassen gewenst zijn is nu nog niet te zeggen."

Negatieve consumptieprijs
HZPC benadrukt bij haar pootgoedtelers wel om zo min mogelijk bovenmaats pootgoed te produceren. Voor de consumptieaardappelprijs spreekt het een negatieve verwachting uit. "Telers kunnen hier zelf op sturen door nauwer te planten. Dit is ook gebeurd. Wij hebben vooral behoefte aan pootaardappelen in de juiste maten. Daarvoor zien wij de beste kansen", zo sluit Backx af.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden