Agrifoto

Inside Aardappelen

Pootgoedseizoen geeft positieve eerste indruk

20 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De pootgoedoogst staat op het punt van beginnen en de eerste indrukken zijn goed. Pootgoedbedrijven verwachten een redelijke opbrengst en ook in de afzet worden nog geen heel grote problemen geconstateerd. Wel is er angst voor de nacontrole als gevolg van de zeer hoge luizendruk dit jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alhoewel het nog te vroeg is om een exacte opbrengstindicatie te geven, zijn pootgoedbedrijven en -handelshuizen het eens dat de opbrengst dit seizoen als normaal tot redelijk te bestempelen is. Daarbij valt wel op dat het pootgoed dit seizoen duidelijk minder grof is dan in andere jaren, wat onder andere komt doordat veel telers het niet zagen zitten om boven de potermaat te telen. Naar schatting ligt op dit moment ruim 70% van het pootgoed 'op het land', al is het rooien nog nergens echt begonnen.

Spanning voor nacontrole
Kijken we naar de kwaliteit, dan is ook op dat gebied over het algemeen positief nieuws te melden. Er zijn dit jaar bijvoorbeeld weinig problemen opgetreden met schurft. En ook het feit dat het weer dit jaar beter was op de belangrijke momenten heeft een positief effect gehad, want hierdoor kon er volgens pootgoedhandelshuizen beter geselecteerd worden. Hier en daar gaan wel wat geluiden op dat het pootgoed in Noord-Holland minder goed gesetteld is dan in andere regio's van het land, maar dat zou geen schokkende gevolgen moeten hebben.

Wat wel voor onzekerheid zorgt, is de aanstaande nacontrole. Als gevolg van de uitzonderlijk hoge luizendruk heerst er bij de pootgoedbedrijven en -handelshuizen veel spanning voor de nacontrole. Eerder bleek uit de veldkeuring van NAK al dat het merendeel van het pootgoed afgekeurd is door virus, overgebracht via bladluizen. De eerste monsters worden deze week genomen en dan is het wachten op de uitslag. Al met al zal het qua virus en infectie echter niet zo dramatisch zijn als vorig jaar, maar 'goed' is ook zeker niet het juiste woord.

Loofdoding zonder Reglone
Een punt dat vooral vóór de start van het seizoen tot flink wat onrust leidde, was het feit dat loofdoding met Reglone sinds dit seizoen niet meer mogelijk is. In de praktijk zijn telers inventief gebleken, zo laten de pootgoedbedrijven en -handelshuizen weten. Het enige is (en dat zal naar verwachting ook tot uiting komen in de proefrooiingen) dat het lastiger is geweest om in te schatten hoeveel de planten bijgroeien als er met andere middelen wordt gewerkt.

Daar tegenover staat dat we dit jaar te maken hebben met een seizoen met warm en droog weer, waardoor de gewassen gemakkelijker gedood konden worden. Hoe het verlies van 'Reglone' in een normaal seizoen uitpakt, is dus nog even afwachten. Al met al lijkt het op voorhand storm in een glas water.

Nog geen grote problemen in afzet
Ook boven de afzet van pootgoed heeft lange tijd een groot vraagteken gehangen. En hoewel dat vraagteken nog niet altijd volledig verdwenen is, is de markt wel positief gestemd. Dit omdat een aantal grote vroege markten, zoals Pakistan en Bangladesh, gewoon om product vragen. Ook andere bestemmingen in Afrika en het Midden-Oosten hebben behoefte aan Nederlands pootgoed. De voedselvoorziening in deze gebieden moet immers op orde zijn en blijven. Vanuit deze regio's worden dan ook geen grote wijzigingen verwacht in de vraag.

Een land dat wel meer onzekerheid uitstraalt, is Cuba. Doorgaans komen de inspecteurs vanuit dat land richting Nederland om pootgoed hier te beoordelen. Dit is nu, in verband met inreisbeperkingen vanwege het coronavirus, niet mogelijk. Voor pootgoedbedrijven en -handelshuizen is en blijft het voorlopig een uitdaging om daar een passende oplossing voor te vinden. Maar, tot benauwdheid leidt het nog niet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden