Shutterstock

Inside Aardappelen

Belgapom deelt enorme klap uit op aardappelmarkt

6 November 2020

De aardappelmarkt heeft de gehele week onder druk gestaan. De vraag naar aardappelen is teruggezakt naar een minimum en de stevigere lockdowns binnen Europa zorgen ervoor dat de verwerking en afzet van frites verder stagneert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De hoop van een verder herstel van de markt, die in september zichtbaar was, is verdwenen. Met het nu werkelijk effectueren van de lockdowns in Europa lijkt de hoop voor het seizoen weggevaagd. De lockdown komt op een ongemakkelijk moment. Met de feestdagen voor de deur krijgt de horeca nu een flinke tik. Kerst en de jaarwisseling zullen waarschijnlijk in huiselijke kring moeten worden gevierd. Ook reizen (daarbij kun je onder meer denken aan een cruise of wintersport) lijken verder weg dan ooit. Daarmee zakt de aardappelmarkt verder in mineur.

Belgapom deelt fikse tik uit
De notering van Belgapom deelde vrijdag 6 november een mokerslag uit in de markt. Met de verlaging van ruim 30% werd de notering teruggezet op €2. Een prijs die gelijkstaat aan de voerprijs. De verwerkers melden geen kooplust meer te hebben en voldoende te hebben aan gecontracteerde aardappelen wanneer de vraaguitval van de frites actueel blijft. Daarmee komen de vrije aardappelen voor het tweede seizoen in de knel te zitten en wordt er wederom niets verdiend. De termijnmarkt reageert direct op de verlaging van Belgapom en zakte terug naar €5,20 met ruim 100 contracten omzet.

De verlaging van Belgapom heeft ook een impact op de cash settlement. Die is nog niet officieel bekend, maar de DCA Aardappelindex noteert nu op €3,60. Op basis van een DCA Spot/Dagprijsindex van aardappelen (die €3,60 noteert) moet je met een bewaarvergoeding uitkomen op €7,50, bij levering week 17. Echter, de vraag in de fysieke markt is er simpelweg niet. De vrieshuizen zitten nog vol door de mislukte opkoopregeling van de overheid en door de aanhoudende coronacrisis is er geen perspectief voor de korte termijn op een herstel van de fysieke dagmarkt.

Oogst 2020 ten einde
De komende weken worden de laatste aardappelen geoogst en kan oogst 2020 afgesloten worden. De overgang richting droog uit de schuur is door een aantal Nederlandse verwerkers inmiddels al gemaakt. Daarbij kiezen enkele verwerkers er zelfs voor om contractaardappelen vervroegd op te halen om zodoende geen extra kosten aan de aardappelen toe te voegen. Kortom: de aardappelmarkt is op zoek naar het licht in de markt, maar kan voorlopig het lichtknopje nog niet vinden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden