Shutterstock

Inside Aardappelen

PCA/Fiwap noteert niet, cash settlement fors lager

19 Maart 2021

Op de aardappeltermijnmarkt heeft de cash settlement (CS) van week 11 een flinke veer moeten laten ten opzichte van een week eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Werd de CS op 11 maart door EEX nog vastgesteld op €7,80 en week later was dat €1 lager.  De forse verlaging op vrijdag 12 maart van de Belgapomnotering met €1,50 naar €5 en het uitblijven van de PCA/Fiwap notering op dinsdag 16 maart leverenden een fors lagere CS op.

Ga maar na, de inbreng voor de CS uit België (Belgapom en PCA/Fiwap) voor week 11 werd vastgesteld op €5,20 (- € 2,50) wat fors uit balans is ten opzichte van de gemiddelde inbreng (€7,36) uit Nederland (€8,11), Duitsland (€7,82) en Frankrijk (€6,17).

De Franse inbreng voor CS laat met - €1 daling in één week (van €7,17 naar €6,17) overigens ook al een redelijk verval zien. Daardoor is het aannemelijk dat ook de fysieke marktprijzen en daarmee de noteringen in Duitsland en Nederland gaan volgen. De opleving te zien in de eerste 2 maanden van dit jaar met een klein aanloopje in december, lijkt dus volledig uit beeld. De termijnmarkt heeft in die zin een rondje om de kerk gemaakt de afgelopen weken. Eind december 2020 noteerde het april 2021 contract €6,50, half februari (week 6) was de markt opgelopen naar €10,50 om vervolgens eind week 11 weer terug te zijn bij af (€6,50).

Prijsontwikkeling een tegenvaller
De prijsontwikkeling van de aardappelmarkt is een tegenvaller. Het beperkte aanbod van vrije aardappelen was de aanleiding voor de prijsopleving. Door vraaguitval van het eindproduct, zakt de vraag naar aardappelen echter in. Verwerkingscijfers over de maand februari onderstrepen dat. Bovendien zijn er nog altijd ruime voorraden aardappelen in de verschillende Europese landen beschikbaar. Ook het uitblijven van het versoepelen van de corona-maatregelen doen de stemming ook geen goed.

Wat het effect is naar verkoopseizoen 2021/22 (oogst 2021) is onduidelijk, maar dat de aardappelsector (van teelt tot verwerking) flink onder druk staat is helder. Uiteindelijk is het de bedoeling om rendement te halen uit de inspanning, een doelstelling die de afgelopen 2 seizoenen niet is gehaald door de toegenomen risico's die de teelt met zich meebrengt.{{dataviewSnapshot(2_1616081465)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden