Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Pootgoedpool Q-potato zet stap naar 'nieuwe normaal'

3 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Aardappelhandelsbedrijf Q-potato heeft de poolprijs voor pootgoed bekendgemaakt. De aardappelmarkt in brede zin en dus ook de pootgoedmarkt is behoorlijk in beweging. De pootgoedpool van Q-potato heeft volgens het bedrijf 'een flinke eerste stap gezet naar het nieuwe normaal'.

De poolprijs komt gemiddeld over alle rassen uit op €42,15 per 100 kilo. Voor het ras Spunta klasse A tot en met S maat 28/55 komt de gemiddelde prijs uit op €43,03 per 100 kilo. "De vraag naar pootgoed was afgelopen seizoen goed", vertelt Wouter Mutsaers verantwoordelijk voor de in- en verkoop pootgoed bij Q-potato. "Vooral Noord-Afrika en het Midden-Oosten waren goed aan de markt. Daar staat wel tegenover dat we in Zuid-Europa en dan vooral Spanje iets minder pootgoed hebben afgezet. Over het geheel genomen hebben we een relatief hoog percentage als pootgoed af kunnen zetten. En met een goede vraag vanuit de consumptiemarkt hebben we de bovenmaat poters of partijen waar we aan twijfelde - vooral partijen met schurft - tegen goede prijzen in de consumptie kunnen afzetten. Dat heeft zeker ook bijgedragen aan het in onze ogen mooie resultaat van de pootgoedpool. En wat we zeker ook niet moeten vergeten is dat de gerooide tonnen bij het overgrote deel van onze telers goed waren. Dat komt niet vaak voor. Meestal is de prijs hoog en heb je geen tonnen of andersom."

Vrije rassen
De aardappelmarkt is in beweging volgens Mutsaers, maar er blijft vraag naar vrije rassen. "Het ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe rassen is belangrijk voor de pootgoedsector. Toch blijft er ook een markt voor de vrije rassen en dat is het segment waar wij ons op willen onderscheiden." Over de verwachtingen voor seizoen 2023/24 is Mutsaers voorzichtig. "Het totale areaal pootgoed is 6% kleiner en de sterkste krimp zien we bij de fritesrassen zoals Agria, Fontane, Markies en Innovator. Vooral in het noorden tegen de waddenkust zien we percelen die er slecht op staan." Maar om over de knolzetting of over het percentage dat wordt terug getrokken uitspraken te doen is het nog te vroeg volgens Mutsaers. "Veel hangt af van het verdere verloop van het groeiseizoen en of er op korte termijn regen valt zeker in de gebieden waar niet beregend kan worden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Zuidwest 4 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10904905/pootgoedpool-q-potato-zet-stap-naar-nieuwe-normaal]Pootgoedpool Q-potato zet stap naar 'nieuwe normaal'[/url]
Beste prijzen Qpotato in vergelijking met andere pools. Flexibel bedrijf die voor elke uitdaging een passende oplossing vind voor de teler.
Jaar op jaar financieel aan de bovenkant.
Abonnee
zuidwest 4 Juli 2023
Q potato betaalt voor agria pootgoed maar liefst 10 cent meer dan het grote handelshuis waar de Agria groot is geworden..
Abonnee
juun 4 Juli 2023
zegt iets over de kosten en evt verkoop
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden