Agrifoto

Achtergrond Aardappelen

Is de bom nu echt gebarsten bij de PotatoNL?

23 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 11 reacties

Dat het rommelt binnen de noteringscommissie van de PotatoNL is bij de trouwe volgers van aardappelmarkt geen nieuws. Het conflict is nu dusdanig opgelopen dat er deze week helemaal geen prijs op het bord staat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met vier transacties op de Pat-lijst leek er geen vuiltje aan de lucht voor de aardappelnotering. Dat liep vandaag alleen even anders. Kern van het probleem is hoe goed, of juist niet, het protocol wordt nageleefd. Meeleverkilo's mogen officieel niet meegenomen worden, maar vormden afgelopen weken een belangrijk deel van de transacties voor de notering. Vanuit de handel en telers kon daar niet veel tegenover gezet worden. Tot deze week een Nederlandse handelaar met goede connecties in Duitsland een tender openzette voor Innovators. De prijzen liepen op tot €18,50 franco geleverd. Volgens ingewijden liggen telersprijzen voor een ras als Agria voor de kleinere fritesverwerkers nog wat hoger vergelijkbaar met export (die overigens wel gewoon op het bord staat).

IJzige sferen
Om verschillende redenen voldoen deze transacties niet aan alle voorwaarden in het noteringsprotocol. Zowel telers als verwerkers zijn deze week heel principieel. Bij telers zijn de meeleverkilo's al langer een doorn in het oog en voor de verwerkers zijn de transacties van Innovator deze week onbespreekbaar (handel-handel transactie). Zelfs wat er op het bord of bij de opmerkingen staat, zorgde voor wrevel. Het is uiteindelijk geen notering geworden, maar daarmee wordt de suggestie gewekt dat er geen handel is. Dat doet volgens sommige geen recht aan wat er speelt op de markt. Handel is er wel, maar de commissie kon geen overeenstemming bereiken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden