Shutterstock

Analyse Aardappelen

Eerste cash settlement oogst 2023 bekend

9 November 2023

Dat de markt voor fritesaardappelen een volatiel karakter heeft ondanks alle zekerheden die er worden gezocht door prijsafspraken te maken (lees: contracteren) is maar weer eens flink duidelijk gemaakt de afgelopen zes maanden. Het verschil tussen de laatste cash settlement (CS) vorig seizoen en de eerste dit seizoen is groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste CS voor oogst 2023, €13,70, is donderdag 9 november door het beursbedrijf EEX in Leipzig bekendgemaakt. Dat is maar liefst €37 lager dan de laatste CS van oogst 2022 (seizoen 2022/23) die uitkwam op het historische prijsniveau van €50,70.

Elk seizoen heeft zo zijn eigen verhaal waarvan vaak niet bekend is wat er in het laatste hoofdstuk zal worden geschreven. Ook het huidige oogstjaar zal er weer een worden om niet snel te vergeten. Een laat en daarna droog voorseizoen, voldoende regen in juli en augustus waardoor de gewassen de groei konden oppikken (maar wel met hoge ziektedruk) en een zeer nat tweede deel van het oogstseizoen met nog een ongewis resultaat. Zoals de situatie zich nu laat aanzien zullen niet alle aardappelen in (met name) België, Nederland en ook Frankrijk gerooid gaan worden, hoeveel volume dat zal zijn valt nog te bezien. Ook de kwaliteit is en wordt een issue, overigens in eerste instantie geen positief punt voor de marktprijsontwikkeling.

Nederland aan kop
Voor wat betreft de inbreng voor de eerste CS van het seizoen voert Nederland met €16,24 de boventoon. Frankrijk (€12,60) en Duitsland (€12,71) noteren in verhouding een stuk lager. De inbreng uit België (€13,35) zit daartussenin.

Het verschil van de CS met de slotnotering op €27 van het termijnmarkt april 2024-contract is met ruim €13,30 fors. Toch is het aannemelijk dat de aardappelmarkt lopende het bewaarseizoen een inhaalslag gaat maken richting het contractprijsniveau. De vraag is of het contractprijsniveau helemaal haalbaar zal zijn voor rassen als Fontane en Challenger. Maar voor rassen als Innovator, Markies en zeker ook Agria moet dat zeker met een plus mogelijk zijn. Vanuit deze gedachte geredeneerd is een aardappeltermijnmarkt veel lager dan €27 (zeg €24,50/25,00) niet aan de orde. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden