Agrifoto

Analyse Aardappelen

Telers en verwerkers vinden het wel best zo

5 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 24 reacties

Het is voor aardappelen zeker nog niet te laat om te poten. Als de weerberichten uitkomen zal het ook niet vroeg worden. Dat volgend op een natte herfst en winter waardoor aardappelen omwille van kwaliteitsproblemen naar voren zijn gehaald. Reden voldoende voor stemmingmakerij op de aardappelmarkt. Het pakt alleen allemaal wat anders uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ere wie ere toekomt, de PotatoNL lijkt wel de enige aardappelnotering van de EU-4 waar nog iets van beweging inzit. Of telers het dipje van drie weken terug ook als een reële weergave van de markt zien, is een tweede. Het is misschien wel een signaal geweest vanuit de industrie dat ze voorlopig voldoende werkvoorraad hebben en eens even willen afwachten hoe het verder loopt. Blijft het verwerkingstempo de komende maanden achterlopen op vorig jaar en lukt het voor 1 mei het overgrote deel voor de komende oogst te poten, dan hoeven verwerkers geen rare sprongen te maken om het uit te zingen tot de nieuwe oogst.

Waar we in Nederland nog wat beweging zien op de aardappelmarkt, is het in België Duitsland en Frankrijk zo vast als een huis. Belgapom, Reka en RNM trekken de prijzen voor Innovator en Fontane kaarsrecht horizontaal door.

Fingerspitzengefühl
Het hangt niet in de lucht dat in die stabiele markt veel verandering komt de komende weken. Telers zijn over het algemeen in deze periode net iets minder scherp op de marktontwikkelingen, omdat het voorjaarswerk lonkt. Met een nat voorjaar schuift dat werk nog verder in elkaar, er zijn nog amper bieten gezaaid, om over uien en aardappelen nog maar niet te beginnen. Wat ook meespeelt is dat er best nog de nodige aardappelen op de één of andere manier afgerekend moeten worden op de slotkoers van het aprilcontract op de termijnmarkt dat expireert in week 17.

De gemiddelde contractprijs voor oogst 2023 in Nederland voor levering week 17 zit op €27,12. Het huidige termijnmarktniveau zit daar met een slotkoers op €37, €10 boven. Verwerkers hebben misschien wel een poging gedaan wat reuring te veroorzaken, maar lijken het risico dat de boel als een boemerang terugkomt te groot te vinden. Het resultaat is een status quo waarbij het er op lijkt dat iedereen het voorlopig wel best vindt en als het tegen mei loopt wel ziet hoe het verder loopt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden