Financiering Simplot

Groot-Brittannië omarmt onderzoek GMO-aardappel

20 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Ook in Engeland zullen vanaf dit jaar proeven worden uitgevoerd met genetisch gemodificeerde aardappelrassen. Met behulp van sysgenese wil het haar meest populaire ras beschermen tegen phytophthora. Eén van de geldschieters achter het project is Simplot, die in de VS al meerdere GMO-rassen op de markt heeft.

Het Britse landbouwministerie Defra heeft groen licht gegeven voor een serie proeven met GMO-aardappelrassen in het oosten van Engeland. Die zullen vanaf dit jaar, tot en met 2019, plaatsvinden. Het onderzoek is onderdeel van een project waarbij wordt gekeken of het populaire ras Maris Piper – het grootste ras in het VK – resistent kan worden gemaakt voor knolphytophthora en nematoden. Daarnaast wordt ook onderzocht of het acrylamide niveau kan worden verlaagd, waardoor onder andere de gevoeligheid voor stootblauw afneemt.

Het onderzoek wordt gedeeltelijk door Simplot gefinancierd

In de VS en Canada heeft Simplot al meerdere GMO-rassen op de markt die voldoen aan enkele van deze eisen. Het is dus geen verassing dat de Amerikanen ook een gedeelte van het onderzoek door Simplot wordt gefinancierd. Ook daar zijn ze echter omstreden. Zo weigert McDonalds Simplots versie van de Russet Burbank tot frites te verwerken. Het Biotechnology en Biological Sciences Research Council levert de meeste fondsen. Ook het Britse BioPotatoes betaalt mee.

De veldproeven worden door het Sainsbury Laboratory (geen relatie met de supermarktketen) in Norwich, Oost-Engeland, uitgevoerd. Zij starten nog dit voorjaar met het opkweken van de planten. Naast nieuwe genen wordt ook een bestaand resistentiegen beproefd.

De veldproeven gaan gemoeid met strenge eisen. Zo mag in een straal van 20 meter geen ander aardappelgewas staan en wordt een hek van drie meter hoog rond de veldjes geplaatst. Dat moet voorkomen dat wild van de planten eet. Na de oogst zal het gewas worden vernietigd. De veldjes blijven vervolgens voor drie jaar lang braak liggen en gemonitord op aardappelopslagplanten.

In Nederland is het GMO-aardappelproject (Durph) van de Wageningen Universiteit afgelopen september officieel afgerond. Ook hier werd van sysgenese gebruik gemaakt. Verdere veldproeven kwamen niet van de grond door gebrek aan financiering. De overheid maakt geen geld vrij voor verder onderzoek en het bedrijfsleven durft dat niet te doen. Genetische modificatie – en daarbij ook sysgenese – blijft een heet hangijzer. Tijdens het boeren bedrijfsbezoek van koning Willem-Alexander op 19 mei heeft de WUR de uitkomst van het project nogmaals onder de aandacht van de koning en staatssecretaris gebracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bertus Buizer 20 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10869814/Groot-Brittannië-omarmt-onderzoek-GMO-aardappel]Groot-Brittannië omarmt onderzoek GMO-aardappel[/url]
Ge- DuRph -d en zwak van Wageningen-UR om het bezoek van Koning Willem-Alexander op 19 mei 2016 te misbruiken om aandacht te vragen voor het afgelopen GMO-aardappelproject DuRPh dat mogelijk al meer dan 10 miljoen euro heeft opgeslokt. Wie zit er nou op zo'n GMO-aardappel te wachten?
GMO heeft de landbouw niet verder gebracht. Integendeel! De uitdagingen en kansen voor de landbouw liggen op een heel ander terrein. Zie (open URL): bit.ly/1PZy0rf
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden