PCA adviseert

Belgen moeten Nederlandse aardappelnotering gebruiken

23 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) adviseert Belgische telers om de Nederlandse aardappelnoteringen te gebruiken. Dit advies komt na kritische geluiden uit de praktijk over de verschillen tussen de aardappelnoteringen in België en Nederland, zo staat in de nieuwsbrief die dinsdag verscheen.

PCA zegt daarin dat het de laatste weken reacties krijgt over het verschil tussen de noteringen in België en in Nederland. ‘De prijs in Nederland ligt inderdaad enkele euro’s per 100 kg hoger dan in België. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor telers met contractaardappelen die hun overtonnen mee verkopen op basis van de geldende Belgische notering op het ogenblik van de aflevering’, aldus de nieuwsbrief.

In de praktijk zijn er contracten die verwijzen naar een mix van Belgische en Nederlandse noteringen

Dat betekent dat Nederlandse telers momenteel een hogere prijs voor hun overtonnen ontvangen, omdat deze is gebaseerd op de Nederlandse beursnoteringen. ‘Hun Belgische collega’s ontvangen minder omdat er in het contract verwezen wordt naar de Belgische noteringen (PCA/Fiwap en Belgapom). De noteringen zijn evenwel een weergave van de lokale situatie, zo voegt PCA daaraan toe.

Het centrum geeft het volgende advies: ‘Telers kunnen hieraan werken door te onderhandelen over prijsafspraken voor hun overtonnen, gebaseerd op Nederlandse beurzen. In de praktijk zijn er zelfs contracten die verwijzen naar een mix van Belgische en Nederlandse noteringen.’

Daarbij merkt PCA op dat hoewel de Nederlandse noteringen momenteel hoger zijn dan de Belgische, dit de laatste jaren zeker niet altijd het geval is geweest. ‘De Nederlandse noteringen reflecteren een markt van fritesrassen, waaronder praktisch geen Bintje meer. Andere rassen hebben een beter verwerkingsrendement en een betere bakkleur, vandaar hun hogere notering. Bovendien trekt de export de Nederlandse prijzen soms omhoog als de vraag zeer actief is’, beredeneren zij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Belgapakker/PeCeAa 23 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10871239/Belgen-moeten-Nederlandse-aardappelnotering-gebruiken]Belgen moeten Nederlandse aardappelnotering gebruiken[/url]
Is dit een (eerste) schuchtere schuldbekentenis na het pak slaag dat dat PCA kreeg van zijn (voormalige)leden?
nico 24 Augustus 2016
ongelovelijk men geeft gewoon toedat ze te lasg noteren!!
petatje 24 Augustus 2016
Nou zelfs in Belgie snapt men dat deze manier van prijsdicteren, door alleen verwerkers en aan hen ondergeschikte handel, niet langer houdbaar is en zich uit in afwijkende te lage prijzen voor de telers. Is er in vanuit de EU dan niemand die hier ingrijpt? Zijn de politieke lijntjes in Brussel zo stevig? Is het feodale tijdperk dan nog niet voorbij in Belgie? De boertjes als horigen gebruiken, kan dat nog in de 21e eeuw in notabene EUROPA?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden