Inside: Aardappelmarkt

2,8 miljoen ton extra aardappelen in Polen

3 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Het Poolse staatsstatistiekbureau IERiGZ-PIB heeft eind november de opbrengst en voorraad van aardappeloogst 2016 becijfert. Ondanks een kleine areaaldaling hebben Poolse akkerbouwers een monsteroogst binnengehaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een totaal volume van 9,1 miljoen ton aardappelen heeft Polen niet de grootste oogst in handen. Over tien jaar gezien gebeurde dat in 2007, toen 11,8 miljoen ton werd gerooid. Echter, daarvoor was een areaal van 569.000 hectare nodig. In 2016 bedroeg het officiële areaal 307.000 hectare, wat zelfs een kleine daling van 2 procent inhoudt. Het toont duidelijk waartoe de landbouwsector in het land in staat in. Een enorme efficiëntieslag is in tien jaar tijd gemaakt, naast uiteraard een gunstig groeiseizoen dit jaar.

16

procent

meer aardappelen verwerkt tot frites

IERiGZ-PIB zet de gemiddelde opbrengst op net geen 30 ton per hectare. Fors meer dan de 21 ton in 2015. Dit is de belangrijkste oorzaak waardoor de totale oogst op 9,1 miljoen ton eindigt. Een stijging van 2,8 miljoen ton ten opzichte van 2015. Het statistiekbureau houdt ook bij hoe de oogst wordt verwerkt. De eigen consumptie neemt naar schatting een kleine 10 procent toe. Daarnaast verwerken Poolse fabrieken meer product tot chips en frites. De totale aardappelbehoefte van de industrie ligt 16 procent hoger dan in 2015. Echter, door de grote oogst wordt ook fors meer gemorst, zo is de verwachting. Maarliefst 1 miljoen ton tegenover 370.000 ton vorig jaar.

Fritesfabrikanten verwerken meer aardappelen in Polen zelf, wat ook duidelijk naar voren komt, om hun klanten van voldoende product te voorzien en het West-Europese gat op te vullen. Maar, zoals bekend komt ook een kleine stroom product richting Nederland en België. Volgens de statistiekdienst is 60.000 ton beschikbaar voor export. Dit heeft de potentie om toe te nemen tot 70.000 ton. Die ruimte is aanwezig. Vorig jaar was 16.000 ton beschikbaar. De Poolse industrie neemt naar schatting 15.000 ton meer product af. Ook meer verwerkt product en aardappelzetmeel wordt naar schatting geëxporteerd gedurende seizoen 2016-2017.

De enorme oogst zet Polen wellicht op de kaart, van het prijsniveau in West-Europa kunnen zij op dit moment alleen maar dromen. De grote oogst zorgt voor veel aanbod en dat geeft prijsdruk. Half november verkopen telers hun consumptieaardappelen voor prijzen tussen 7 en 8 euro per 100 kilo. Vorig jaar was dat nog 13 euro per 100 kilo in deze tijd. Poolse telers hebben hun productbewaring echter niet zo goed op orde als hun teelt en bewaring. Tot serieuze winter zijn intrede doet is er dus meer aanbod van partijen die niet vorstvrij en langdurig bewaard kunnen worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden