Pootgoedprijs gezakt

Argumenten voor norm aanpassing net iets sterker

8 December 2016 - Clarisse van der Woude - 10 reacties

Meerdere commissies en betrokkenen uit de (poot)aardappelsector bogen zich de afgelopen 2,5 week over het wel of niet aanpassen van de norm voor groeischeuren voor klasse B. Een gevoelige kwestie, zo blijkt uit reacties op Boerenbusiness, maar de argumenten om voor te kiezen waren net iets sterker, licht senior specialist keuringsbeleid van de NAK, Henk van de Haar, toe.

De uitkomst om de norm te verruimen valt bij sommige pootgoedtelers en handelshuizen rauw op hun dak. Telers die in het seizoen extra inspanning hebben geleverd om vrij van groeischeuren te blijven en degenen die al pootgoed hebben afgeleverd en de knollen met groeischeuren in het voer hebben gedraaid, voelen zich benadeeld. ‘Dit is één van de overwegingen geweest, maar de rassen waar het hier om gaat, zijn bestemd voor de fritesindustrie en het overgrote deel daarvoor moet nog worden gedraaid. Alle geruimde partijen zijn op de oude norm weggegaan; dat heeft energie gekost, er zijn kosten gemaakt, maar alle betrokkenen hebben met elkaar ingeschat dat het effect beperkt is. Individuele telers zouden dat verwijt wel kunnen maken, maar het was op dit punt de doorslag om toch vóór te kiezen. Overigens staat niemand in het hele proces te juichen bij wat er nu gebeurt. Hier zijn niet alleen maar winnaars.’

Het voorstel van Vavi en Agrico voor normverruiming kwam 18 november bij de NAK binnen. ‘Eigenlijk te laat in het seizoen’, zegt Van de Haar. ‘Wij hebben als NAK eerder al aangegeven dat de sector vroeger in het seizoen met dergelijke voorstellen moet komen, maar dat is niet gebeurd.’ Toch heeft de NAK een positief advies gegeven op voorwaarde dat er een sectorconsultatie wordt uitgevoerd. ‘Het is erg ongelukkig als er in het lopende seizoen wijzigingen moeten worden doorgevoerd. In het verleden hebben wij al gezegd dat je dat in beginsel niet moet doen; dat is ook het uitgangspunt van de NAK. Desalniettemin schatten wij in dat de maatregel door een behoorlijk tekort aan pootgoed in fritesrassen in een grote behoefte voorziet.’

6

cent

prijsverlaging in
Bintje pootgoed

Als reactie op de bekendmaking ging de prijs van Bintje pootgoed begin donderdagmiddag 6 cent omlaag. ‘De effecten die door de versoepeling op de markt kunnen ontstaan, zijn benoemd’, weet de NAK-specialist. ‘Wij speculeren als NAK echter niet over handelseffecten en prijsbewegingen, maar wij kijken puur naar de inhoud en het sectorbelang. Neutraal en onafhankelijk. Andere partijen die bij de besluitvorming betrokken waren moeten de financiële aspecten beoordelen. Wij geven een advies af en de sector beslist.’ Dat het voorstel het sectorbelang diende, vond uiteindelijk ook de NAK. ‘De verwerkende industrie geeft nadrukkelijk aan dat ze een tekort aan pootgoed verwachten; onder meer vanwege groeischeuren, maar ook door lagere opbrengsten. Grootste vrees is dat er, als er niets gebeurt, een illegaal circuit ontstaat. Dit waren twee hoofdredenen om toch met het voorstel in te stemmen. Al ging het schoorvoetend.’

Niet iedereen is er even blij mee, stelt Van de Haar. ‘En dat zeg ik voorzichtig! Ook is iedereen in de sector voldoende geraadpleegd’, vindt hij. Het argument dat Nederlands pootgoed door het besluit in een minder goede uitgangspositie komt, weerlegt de NAK-man. ‘Voor klasse B zitten wij op de Europese minimum norm voor een paar aspecten. Groene knollen bijvoorbeeld, zijn in Europees verband niet geregeld. Ook inwendige gebreken mogen onbeperkt voorkomen; dat mag omdat de EU norm daar niet in voorziet. Wij mogen dat zelf invullen, ook voor schurft zitten wij op de EU-norm’, aldus Van de Haar.

Voor hogere klassen liggen de eisen echter aanmerkelijk scherper dan de normen van Brussel en waar andere lidstaten zich aan houden.  ‘Waar wij bijvoorbeeld voor rhizoctonia slechts een lichtere besmetting van kleine sclerotiën op de knol accepteren, schrijft de EU-norm voor dat 10 procent van het knoloppervlak besmet mag zijn. Voor droogrot hanteren wij de norm slechts sporadisch; dat wil zeggen 1 knol per 250 kilo. In Europa is de norm een half procent per partij. Nederland loopt echt nog steeds voorop in kwaliteit.’

Het debat over de normen loopt wat vooruit op het NAK-plussysteem dat vergelijkbaar is met de HZPC-norm. Een systeem met aanvullende eisen bovenop de NAK-norm waarmee handelshuizen middels hun eigen kwaliteitspakket meer variatie kunnen aanbrengen. ‘Wij denken dat we in de toekomst naar een systeem toe moeten van een minimaal NAK-plateau waar bovenop iedereen zijn eigen kwaliteitsnormen kan zetten.’ Bovendien verwacht de NAK-specialist dat discussies zoals deze hierdoor in de toekomst worden voorkomen. De besprekingen en de globale uitwerking hiervan start in 2017, voordat het kan worden ingevoerd is het op zijn minst 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
Belachelijk 8 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872600/Argumenten-voor-norm-aanpassing-net-iets-sterker]Argumenten voor norm aanpassing net iets sterker[/url]
een illegaal circuit ontstaat.....
doek breeders trust dan ook maar op.

Desalniettemin schatten wij in dat de maatregel door een behoorlijk tekort aan pootgoed in fritesrassen in een grote behoefte voorziet.’
Dag goede prijs.

Kan Agrinakco niet proefrooien?
Beetje tussentijds de spelregels veranderen.
Gerlof 9 December 2016
Den hollander advocaten uit zeeland is toch een kantoor met ervaring in dit soort zakenjQuery211044994334928429947_1481195560748Dat de nak niet meer onafhankelijk is dat is niet nieuw. Die dansen al jaren naar de pijpen van de grote handelshuizen. Wat mij meer stoort is dat ook de lto voorgestemd heeft!!! Dit lidmaatschap zijn ze dus per direct kwijt!! En een schadeclaim is onderweg naar de nak!!
Vrije Agria 9 December 2016
Gerlof schreef:
Den hollander advocaten uit zeeland is toch een kantoor met ervaring in dit soort zakenjQuery211044994334928429947_1481195560748Dat de nak niet meer onafhankelijk is dat is niet nieuw. Die dansen al jaren naar de pijpen van de grote handelshuizen. Wat mij meer stoort is dat ook de lto voorgestemd heeft!!! Dit lidmaatschap zijn ze dus per direct kwijt!! En een schadeclaim is onderweg naar de nak!!


Den Hollander zit niet in Zeeland maar in Middelharnis in Zuid Holland. Ze zijn de huisadvocaat van Agrico dus daar schiet je niet zoveel mee op.
Toeschouwer 9 December 2016
De volgende acties moeten worden uitgerold:

1. Schriftelijke blijk van afkeuring van genomen besluit. Deze mailen naar:
- NAK => nak@nak.nl
- Agrico => info@agrico.nl
- VAVI => info@vavi.nl
2. De telervergadering van de NAK bezoeken http://www.nak.nl/actualiteiten/definitieve-data-telersvergaderingen-2017
3. Contact zoeken met Den Hollander advocaten 0187-485000 of
Instituut Agrarisch Recht 0317-424181
4. Inlichtingen winnen bij Autoriteit Consumenten Markt 070-7222000

Ad1 dat kan iedereen doen, hoe meer hoe beter
Ad2 ook daar kan iedereen in principe heen, laat uw stem horen
Ad3 @meldingsplicht: jij lijkt mij de meest aangewezen persoon
Ad4 @meldingsplicht: jij lijkt mij de meest aangewezen persoon

Als er betere ideeën zijn, klim in uw toetsenbord!
sjappie 9 December 2016
Laat AGRICO maar de BRUIN en RINGROT VERZEKERING zelf maar betalen. iedere teler betaalt nu ook al voor hun. Komend jaar gaat er veel illegaal ondermaatse pootgoed de grond in met groeischeuren, er is geen consumptie boer die ze eruit leest. En met deze verandering is het oncontroleerbaar, om te kijken of het echt pootgoed was. Ik vindt echt dat Potapol, hier in elk geval naar moet kijken want Fontane en Agria vallen hierdoor onder hoog risico bruin en ringrot. Dus hier hoort een hogere premie voor.
Het domme is ook dat dit uiteindelijk ten voordeel is van de industrie en niet van de BOER.
Abonnee
niet waar 9 December 2016
De opmerking dat dit vooral goed is voor de industrie en niet voor de boer is niet waar.
Dit is heel goed voor de agrico boer, simpel weg omdat ze anders een heeeeeeeeeel lage uitbetalingsprijs voor hun pootgoed hadden gehad. Agrico heeft meer poters verkocht dan ze uiteindelijk hebben en daarmee zouden ze dit financieel moeten compenseren en dat had miljoenen gekost. Dus dit is de redding voor de uitbetalingsprijs van de agrico boeren.
LEO 9 December 2016
niet waar schreef:
De opmerking dat dit vooral goed is voor de industrie en niet voor de boer is niet waar.
Dit is heel goed voor de agrico boer, simpel weg omdat ze anders een heeeeeeeeeel lage uitbetalingsprijs voor hun pootgoed hadden gehad. Agrico heeft meer poters verkocht dan ze uiteindelijk hebben en daarmee zouden ze dit financieel moeten compenseren en dat had miljoenen gekost. Dus dit is de redding voor de uitbetalingsprijs van de agrico boeren.

maar dat is niet de zaak van de NAK!!!

conclusie: NAK levert opbrengstgegevens aan Agrico en past normen op verzoek aan.

De NAK verbieden op het erf te komen???
ome henk 9 December 2016
Door deze actie wordt het financiele verlies verschoven van de agrico rassen naar de alternatieven, deze dalen in prijs of krijgen niet de prijs die ze anders hadden gehad. Waar kunnen deze telers hun schadeclaim indienen. Bij de Nak?
petatje 9 December 2016
Het is gewoonweg een corrupte bende in de hele aardappelkolom!!! Van pootgoedcoop, LTO tot keuringsdienst en verwerkers aan toe.
Wat moet je daar heb je als goedwillende, hardwerkende teler die op een eerlijke manier de kost probeert te verdienen nog?
Net zo corrupt worden en aan alle regels geen boodschap hebben? Dat kan toch niet de bedoeling zijn, maar is wel waar dit soort openbaar gekonkel toe leidt. Te triest voor woorden dat er bestuurders zijn die hier aan mee werken en hun rug niet recht kunnen houden als het om regels gaat die al jaren gerespecteerd en duidelijk gemeengoed zijn! De Nederlandse landbouw glijdt af naar Italiaanse praktijken!
sjappie 9 December 2016
niet waar schreef:
De opmerking dat dit vooral goed is voor de industrie en niet voor de boer is niet waar.
Dit is heel goed voor de agrico boer, simpel weg omdat ze anders een heeeeeeeeeel lage uitbetalingsprijs voor hun pootgoed hadden gehad. Agrico heeft meer poters verkocht dan ze uiteindelijk hebben en daarmee zouden ze dit financieel moeten compenseren en dat had miljoenen gekost. Dus dit is de redding voor de uitbetalingsprijs van de agrico boeren.

Volgend jaar hebben de consumptie boeren niks. En heeft agrico niks geleerd van zijn tonnen verkoop.
Kar(t)el 9 December 2016
Bij Agrico doen ze al jaren aan prijsnivellering. De rassen in het duurste segment financieren de rassen die aan de onderkant hangen.
De truck die Agrico nu heeft bedacht is dat ze geld van buiten het bedrijf halen en daarmee hun uitbetalingscapaciteit vergroten. Nooit gedacht dat de vrije handel daar wel goed voor was. #bah
Ben trouwens benieuwd wiens kop hiervoor gaat rollen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden