Zuid-Europa aan top

Nederland in EU onderaan bij inkoop gewasbescherming

4 April 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Nederlandse boeren en tuinders hebben vorig jaar minder gewasbeschermingsmiddelen gekocht. Daardoor zitten ze, wat betreft hun verbruik, aan de onderkant van alle EU-landen. Dat meldt het CBS in de nieuwe statistiek afzet gewasbeschermingsmiddelen.

De afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen bedroeg in 2015 in Nederland 10 miljoen kg. De 4 jaren hiervoor schommelde de afzet rond de 11 miljoen kg.

Verkoop van gewasbeschermingsmiddelen
De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen wisselt van jaar tot jaar. Dat heeft te maken met de druk van plagen en ziekten, maar ook met de weersomstandigheden tijdens de groei van de gewassen. Ook worden de vergunningen voor het op de markt brengen van de middelen voortdurend aangepast.

Zo werd grondontsmetting met metam-natrium in 2014 strenger gereguleerd. De afzet van ‘overige middelen’ nam in dat jaar met ruim 1 miljoen kg af.

Verkoop vooral groot in Zuid-Europa
Van alle producten die jaarlijks in de Europese Unie op de markt worden gebracht, wordt 3 procent vanuit Nederland verkocht. De jaarlijkse afzet van gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie was gemiddeld 381 miljoen kg in de periode 2011 tot 2015. De grootste verkopen, ruim de helft, vinden plaats in Spanje, Frankrijk en Italië. Bijna een kwart wordt verkocht in Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. 

Frankrijk is koploper in de bestrijding van onkruiden en loofdoding. Bestrijding van insecten en mijten vindt vooral in Spanje en Italië plaats. Deze landen zijn ook de koplopers, samen met Frankrijk, in de bestrijding van schimmels en bacteriën.

Samenhang tussen verkochte middelen en grootte landbouwgrond
De samenhang tussen de hoeveelheid verkochte gewasbeschermingsmiddelen en de grootte van de landbouwgrond is per land verschillend. Zo valt op dat in Italië meer gewasbeschermingsmiddelen verkocht worden dan in Roemenië, Polen en Verenigd Koninkrijk tezamen. Het aantal hectare landbouwgrond is in deze landen groter dan in Italië. 

42

procent

voor bestrijding schimmels en bacteriën

Hoge verkoop in Italië
Voor de hoge verkoop in Italië zijn twee verklaringen mogelijk. Ten eerste is het mogelijk dat in Italië relatief veel middelen toegepast worden op niet-landbouwgrond. Niet alleen de agrarische sector, maar ook de overheid, de huishoudens en de industriële bedrijven kopen immers gewasbeschermingsmiddelen. Ten tweede kan het zo zijn dat in Italië meer kilo’s gewasbescherming per hectare gebruikt worden dan in de andere landen.

Gebruik van de middelen
In Nederland wordt, net als in de rest van Europa, 42 procent van de verkochte gewasbeschermingsmiddelen ingezet bij de bestrijding van schimmels en bacteriën. De bestrijding van onkruiden en loofdoding heeft in Europa een aandeel van 35 procent, in Nederland is dat 28 procent. Daarentegen worden in Nederland weer
relatief veel overige middelen, zoals minerale-oliën, verkocht. Deze middelen worden ingezet bij de virusbestrijding in teelten als pootaardappelen en lelies(bollen). In Europa is dit aandeel overige middelen 10 procent lager. 

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de akkerbouw? Neem dan een Akkerbouw Pro abonnement

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Tom 10 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10874011/Nederland-in-EU-onderaan-bij-inkoop-gewasbescherming]Nederland in EU onderaan bij inkoop gewasbescherming[/url]
Ik snap het niet helemaal. Als ik naar de gegevens van Eurostat kijk dan kocht Nederland in 2014 nog veel meer kg pesticiden per hectare.
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Pesticide_sales_by_UAA,_by_country,_2014_(kilogram_per_hectare).png

Het CBS lijkt alleen gekeken te hebben naar absolute getallen, dan is het logisch dat Nederland lager scoort omdat we zo'n klein land zijn. Of zie ik iets over het hoofd?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden