Gezond de toekomst in

Nedato stuurt strategie bij met 4 acties

30 Mei 2017 - Clarisse van der Woude

De dalende consumptie van tafelaardappelen (die al jaren aan de gang is) zorgt ervoor dat aardappelgroothandel Nedato vergaande maatregelen neemt. Middels 4 acties past de coöperatie zijn strategie zo aan dat het gezond de toekomst in kan.

In tegenstelling tot de krimp in de Europese aardappelconsumptie, groeit de wereldwijde afzet van bewerkte producten wel. Toch start Nedato niet zelf met de verwerking. Wel zet de organisatie de lijn door waarin het areaal tafelaardappelen minder wordt en er fritesaardappelen voor terug komen. 

De afname verloopt nog sneller

'De versmarkt loopt al jaren terug', licht directeur Wim van de Ree toe. 'Maar de afname verloopt de laatste 2 à 3 jaar nog sneller. Daarbij zitten wij vooral in grote verpakkingen, terwijl de consument kleinere zakjes koopt. Voor ons was dat een aanleiding om het bedrijf aan te passen. Zo gaan wij nu onder andere tafelaardappelen leveren in alle mogelijke verpakkingsgroottes en -vormen.'

De visie voor de toekomst van Nedato in 4 stappen:

1) Verbreden van het aanbod producten in tafelaardappelen en specialties
Nedato gaat investeren in de productielocatie in Oud-Beijerland voor het produceren van private labels en eigen merken. Dit ten behoeve van de retail, foodservice en groothandel in Europa en daarbuiten. Ook steekt Nedato geld in de teelt- en productontwikkeling van biologische aardappelen en gangbare concepten, met focus op innovaties op het gebied van gezondheid en intrinsieke waarde van de tafelaardappel als hoogwaardig voedingsmiddel. Tevens wordt er een uitbreiding gezocht in de afzet naar gebieden buiten Europa.

Verdere consolidatie is nodig

2) Op zoek naar samenwerkingsverbanden in tafelaardappelen in Europees verband
Ondanks de toenemende innovaties zal de tafelaardappelmarkt naar verwachting niet groeien en zal verdere consolidatie nodig zijn. Nedato zal, vanuit een financieel krachtige positie, versneld op zoek gaan naar allianties in nationaal of internationaal verband. Zij wil met gebundelde innovatieve kracht het product tafelaardappel innoveren in een snel veranderend consumptiepatroon. 

3) Uitbreiding van activiteiten in teelt van aardappelen voor de verwerkende industrie
In lijn met de groeiende vraag, gaat Nedato uitbreiden in activiteiten op het gebied van de teelt van aardappelen voor de verwerkende industrie. Het Nedato Flex Systeem vormt hierbij de basis.

Ook vindt onder telers verdere specialisatie en schaalvergroting plaats. Steeds meer telers spreiden risico’s, door de prijsvorming van de aardappelen te spreiden over meerdere systemen. Dat kan middels het Nedato Flex Systeem. De coöperatie onderzoekt momenteel het uitbreiden van de prijsvormingssystemen, met de vorming van een vrije aardappelpool. Dit systeem zal de komende tijd met de leden besproken worden en na goedkeuring worden aangeboden met ingang van oogst 2018. 

De structuur van de organisatie moet aangepast worden

4) Aanpassen van de organisatiestructuur
Om de wijzigingen te kunnen initiëren moet de structuur van de organisatie geleidelijk en integraal worden aangepast. Tevens wordt een efficiencyslag in het verpakkingsbedrijf doorgevoerd. Naar verwachting zullen hierdoor een aantal arbeidsplaatsen, gerelateerd aan de teelt en het verpakken van tafelaardappelen voor de Nederlandse markt, vervallen. De combinatie van de reorganisatie, de strategiewijziging en de investeringen moeten leiden tot een blijvend sterk en gezond Nedato met een goed toekomstperspectief.

Bovengenoemde aanpassingen zullen in de loop van 2017 en 2018 geleidelijk worden doorgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden